Lůžko pro ICPS připraveno k nanesení pěny

Jak jsme vás informovali, připravilo Marshallovo středisko vesmírných letů (MSFC) na úterý 29. srpna prezentaci letového adaptéru LVSA (Launch Vehicle Stage Adapter) pro raketu SLS, která se má v roce 2019 vydat na svůj první let. Svařování adaptéru dokončila v areálu MSFC společnost Teledyne Brown Engineering v tomto měsíci. LVSA je největší částí SLS, postavenou v MSFC, a proto jsou zde na něj právem hrdí. Vedoucí projektu LVSA Mindy Nettles vysvětluje: „Dříve jsme zde vyrobili některé drobné části pro raketoplán, ale nic takového“. Ředitelka společnosti Teledyne Brown Engineering Reggie Spivey dodává: „Myslím, že je to pro nás velice vzrušující. Je to největší kus letového hardwaru, který jsme kdy stavěli, a to jsme už postavili spoustu hardwaru pro vesmír“.

LVSA bude spojovat centrální stupeň rakety a horní stupeň ICPS, a tomu odpovídají jeho rozměry. Je 8 metrů vysoký, jeho spodní průměr je 8,4 metru a horní 5,1 metru. Jeho úkolem kromě zajištění konstrukční podpory pro stupeň ICPS a kosmickou loď Orion je také chránit ICPS včetně jeho motoru a elektrických zařízení během letu v hustých vrstvách atmosféry.

Letový exemplář adaptéru LVSA na svařovacím zařízení.

Letový exemplář adaptéru LVSA na svařovacím zařízení.
Zdroj: https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net

Adaptér je nyní připraven k manuálnímu nanesení pěnové tepelně izolační vrstvy. Materiálová inženýrka NASA Amy Buck k tomu dodává: „Máme přenosnou dávkovací jednotku, která přenáší pěnový materiál. Je to dvoukomponentní materiál, který zůstane oddělený, dokud se nedostane ke stříkací pistoli. Pracovník na zdviži bude sprejovat materiál ručně. Aplikace tohoto materiálu je časově citlivá, každá jeho část musí být umístěna do 60 sekund od předchozí části“.

Stavba adaptéru LVSA není jedinou aktivitou Teledyne Brown Engineering na systému SLS/Orion. Systémoví inženýři společnosti provedli pro NASA výzkum a analýzu rizik pohonného systému záchranné věžičky LAS včetně kontrolní analýzy pro určení trajektorie a stability Orionu, provedení technických přezkumů a posouzení požadavků na integrovaný systém LAS a jeho jednotlivé subsystémy a komponenty. Mimo to je společnost dodavatelem tištěných částí pro Orion a komponentů pro jeho tepelný štít.

Díly tvořící raketu SLS Block 1

Díly tvořící raketu SLS Block 1
Zdroj: https://blogs.nasa.gov/

Zdroje informací:
http://www.waff.com/
http://tbe.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…b5f92cc29ffb63e96eed2987bfc36ac7&oe=5A606EE1
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…17c652365d0959de2f106698ef716ae9&oe=5A23312E
https://blogs.nasa.gov/…/sites/251/2016/07/Rocketology-Avionics-Locations.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Lůžko pro ICPS připraveno k nanesení pěny”

  1. android napsal:

    Předpokládám, že to bude dvousložková pur pěna? By mne zajímalo jak moc bude speciální oproti těm co se stříkají na střechy.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.