Příběh toulavé družice AMC 9 pokračuje

O tom, že telekomunikační družici AMC 9 potkal blíže nespecifikovaný problém, jsme už na našem webu psali koncem června. Situace se ale v posledních dnech začíná měnit a proto je čas se podívat na novinky, které se staly. Pozemní sledovací stanice amerického letectva a firmy ExoAnalytic Solutions zjistily, že se družice, kterou 17. června potkaly problémy, rozdělila minimálně na čtyři díly. I přesto se však operátorovi družice, firmě SES podařilo obnovit kontakt se satelitem! Abychom hned na začátek připomněli, jak tento příběh započal – 18. června firma SES oznámila, že její 14 let starou družici AMC 9 potkala o den dříve „výrazná anomálie“, která se projevila náhlou ztrátou kontaktu. Firma proto hned začala převádět služby spočívající na této družici na jiné satelity v okolí, aby se problémy nedotkly zákazníků. Zároveň ve spolupráci s výrobcem družic, firmou Thales Alenia začala diagnostikovat příčinu a hledat cesty k teoretické záchraně.

Vizualizace družice AMC 9

Vizualizace družice AMC 9
Zdroj: http://spaceflight101.com

Událost ze 17. června byla spojena i s náhlou změnou oběžné dráhy, která vyšoupla AMC 9 z perfektní oběžné dráhy nad 83. stupněm západní délky na dráhu s parametry 35 615 x 35 984 km, takže se začala posouvat západním směrem rychlostí 0,17°/den. Dodatečné výpočty ukázaly, že změna rychlosti měla hodnotu 17 m/s.

29. června byla firma SES informována Společným vesmírným operačním centrem, že se zřejmě z družice AMC-9 uvolnily nejméně dva kusy. Soukromá sledovací společnost ExoAnalytic vybavená několika teleskopy dodatečně potvrdila, že objekty se v okolí družice pravděpodobně objevily již 17. června v 9:24 našeho času, tedy téměř přesně v době, kdy došlo k anomálii.

ExoAnalytic následně na webu Ars Technica zveřejnila video, na kterém je vidět, jak se jas družice v průběhu času mění. To je jasný důkaz toho, že se AMC 9 dostala do rotace a ztratila svou kontrolu nad pohybem ve třech osách. Bylo vidět několik zjasnění a jedno z nich může souviset s uvolněním nejméně čtyř úlomků – jednoho velkého a tří menších, které se začaly od družice vzdalovat různými směry.

Zeleně vyznačená geostacionární dráha, modře pak ochranná bezpečnostní zóna sahající do vzdálenosti 200 kilometrů.

Zeleně vyznačená geostacionární dráha, modře pak ochranná bezpečnostní zóna sahající do vzdálenosti 200 kilometrů.
Zdroj: http://spaceflight101.com/

To by se dalo vysvětlit tak, že z družice odpadly její díly působením odstředivé síly. Ostatně podobný průběh měl i tragický zánik japonské observatoře Hitomi, která se sama roztočila tak intenzivně, až z ní začaly odpadávat úlomky. Přítomnost poměrně jasných (a tedy zřejmě i velkých) úlomků je výrazně znepokojující při představách, jak na tom asi družice je. Velkým úlomkem totiž může být třeba solární panel, nebo reflektorová anténa.

Do druhého července nebyly firmy SES a Thales Alenia schopné definitivně určit, co přesně způsobilo, že z družice odpadly některé díly. Kdyby ale byla dostupná telemetrie, dalo by se z ní vyčíst velmi podrobně i to, v jakém stavu jsou jednotlivé systémy – případně které chybí úplně. Stejně tak zatím chybí bližší informace o původu hlavní anomálie – ve hře jsou stále všechny možnosti – od praskliny v palivovém, nebo chladicím systému, která funguje jako tryska, přes explozi baterie až po zásah kosmickým smetím, nebo meteoroidem.

Oblast pokrytá signálem z družice AMC 9 v pásmu Ku

Oblast pokrytá signálem z družice AMC 9 v pásmu Ku
Zdroj: http://spaceflight101.com

Velmi brzy ráno 1. července se ale firmě SES podařilo opětovně navázat kontakt s družicí AMC 9. Ovšem obnovení kontaktu neznamená, že se družici podaří dostat pod kontrolu. Pokud se kontakt podaří udržet, budou moci pozemní týmy zkontrolovat stav palubních systémů a tahle cenná výhoda jim pomůže ve všech dalších činnostech. V první řadě se bude hledat příčina selhání a zjišťovat, zda je možné obnovit tříosou stabilizaci.

Od chvíle, kdy k anomálii došlo už AMC 9 neřízeně proletěla kolem šesti aktivních družic, které pracují na geostacionární dráze. Firma se stále snaží všechny operátory informovat o tom, že se k jejich družicím blíží neřiditelný objekt, přičemž momentálně nehrozí žádná srážka. Pokud se podaří dostat družici pod kontrolu a obnovit její stabilizaci ve třech osách, je nepravděpodobné, že by se vrátila zpět do služby. Spíše se dá očekávat její odsun na hřbitovní dráhu, která začíná 200 kilometrů nad geostacionární drahou.

Družice AMC 9 se do vesmíru dostala v červnu 2003 na špičce rakety Proton a čekalo se, že bude fungovat po dobu 15 let. Svým signálem pokrývala Spojené státy, Mexiko a Karibik. Na palubě bychom našli 24 transpondérů v pásmu C a stejný počet v pásmu Ku – s jejich pomocí družice zajišťovala šíření televizního signálu a další komunikační služby pro vlády i soukromé firmy.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
https://arstechnica.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2017/07/DDvG_6eVYAEb7dr.png
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2017/06/amc9_onorbit_view.jpg
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2017/06/idac-geo.jpg
http://spaceflight101.com/…/high_amc-9_north_america_ku_band_beam_M.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Příběh toulavé družice AMC 9 pokračuje”

  1. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Soukromě sem si přůšvih tohoto satelitu sledoval už od předchozí zprávy o jejím selhání. Jediné co mi uteklo byl ten závěr, že se předpokládá rozpad. Jako samozřejmě z hlediska společnosti je potřeba převést služby, ale to mi přijde jako víceméně administrativní a softwarová záležitost, která je důležitá pro zázkazníky, ale pro mě je to sekundární věc. Důležitější z hlediska GEO (jako omezeného přírodního zdroje) je to, aby tam nevznikali další zombíci. Takže mě spíš zajímá, jestli to TA a SES zvládnou. A jak jsou daleko. Samozřejmě zkouší kde co, ale nejdůležitější mi zatím přijde, že se podařilo navázat kontakt (samozřejmě, není to obnovení kontroly, ale je to víc než nic).

  2. pbpitko napsal:

    Pozrel som si to, sú tam zreteľne vidieť 4 kusy pohybujúce sa pomaly do prava. Ale keď jeden úlomok sa dostal mimo obrazovku za chvíľu sa celkom vľavo dostal do obrazovky piaty úlomok a postupuje smerom do prava.
    pb 🙁

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.