ŽIVĚ: Po masivní stávce se Kourou chystá na start

V průběhu dubna byly nejen kosmodrom v Kourou, ale i celá francouzská Guyana ochromeny generální stávkou. Spouštěčem byla hlavně vysoká kriminalita, špatná úroveň vzdělání ve venkovských oblastech a privatizace nemocnic. Po celém francouzském departementu byly v okolí velkých měst rozmístěny silniční zátarasy, což se nevyhnulo ani okolí kosmodromu. Problémy vyřešila až dohoda zástupců vlády a demonstrantů, v jejímž rámci bylo přiděleno 1,1 miliardy euro na bezpečnost, vzdělání, dopravu a zdravotnictví. Provoz v Kourou se tak pomalu vrací do starých kolejí a ve středu 3. května se mohla na startovní rampu vydat raketa Ariane 5. Kosmická technika byla během stávky v naprostém bezpečí uvnitř montážních hal, kde na ni dohlížel detašovaný oddíl francouzské cizinecké legie.

Družice SGDC

Družice SGDC
Zdroj: http://spaceflight101.com

Úkolem této mise je, jako téměř vždy, vynést dva telekomunikační satelity na dráhu přechodovou ke geostacionární. Horní pozici okupuje satelit SGDC (Geostationary Satellite for Communications and Defense), který poskytne kromě běžných veřejných služeb i strategické služby brazilské vládě. Družici o hmotnosti 5735 kg postavila společnost Thales Alenia Space na platformě Spacebus-4000C4. Satelit je vybaven 50 transpondéry v pásmu Ka a sedmi v pásmu X – celková datová propustnost činí 57 Gbps. Zatímco pásmo Ka pokryje celou Brazílii a zajistí přístup na internet, pásmo X se využije pro kódovanou komunikaci na území Jižní Ameriky a přilehlých vod pro brazilskou vládu.

Koreasat-7

Koreasat-7
Zdroj: http://spaceflight101.com

Na spodní pozici bychom našli menší družici Koreasat-7 o hmotnosti 3680 kg. I jejím výrobcem je Thales Alenia Space a vznikla na platformě Spacebus-4000B2. Na palubě nese 30 transpondérů v pásmu Ku a tři v pásmu Ka. Družice bude signál koncentrovat do pohyblivých svazků, které mohou zamířit do požadovaných oblastí. Satelit má v Jižní Koreji zajišťovat video a datové služby, přístup k internetu a přímé televizní vysílání. Počítá se ale i s jeho využitím pro vládní služby.

Aktuální start je celkově 287. startem v historii společnosti Arianespace, přičemž jde o sedmý start, který vynáší dva náklady vyrobené v Thales Alenia. KTSat, provozovatel družice Koreasat-7 je vracejícím se zákazníkem. V letech 1999 a 2000 si nechal od Arianespace vynést dvě družice. Celková hmotnost nákladu i s adaptérem Sylda je 10 289 kg. Startovní okno se otevírá dnes večer ve 22:31 a zavírá se zítra 79 minut po půlnoci. K oddělení SGDC dojde 28 minut po startu a Koreasat-7 se oddělí za dalších osm minut.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/…/sites/146/2017/05/5-3-2017-VA236-lg-1.jpg
http://spaceflight101.com/…/sites/146/2017/03/sgdc_1100_satellite_2_1_0.jpg
http://spaceflight101.com/…/sites/146/2017/03/3-13-2017-VA236-lg2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Po masivní stávce se Kourou chystá na start”

  1. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Nu, měl bych krátký komentář. A podotýkám, že sem až překvapený, kolik těch družic lítá na GEO. Bych hádal, že tam už musí být přecpáno.Sem kdysi poslouchal pořad v rozhlase s L. Perkem, a tuším ze zmiňoval, že tam je prostor pro cca 300 družic. 😉 Nu, sakryš, jak fandím Falconu, tak sem včera koukal, že Arianne 5 pořád ještě má navrch. Nosností, cenou dávno ne. 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Toho místa je tam víc, navíc díky použití např. iontových motorů mohou družice mnohem jemněji manévrovat a tak se jich do jednoho prostoru vejde více. Mohu jen doporučit seznam družic na geostacionární dráze – https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_satellites_in_geosynchronous_orbit

    • Vlastimil Pospíchal napsal:

      Pokud by na GEO mohlo být jen 300 družic, jejich vzájemné rozestupy by byly cca 600 km. Je snad jasné, že se jich tam vejde mnohem víc. Problém nastane spíš u pozemních stanic, které mohou mít problém se správným nasměrováním paraboly.

      Falconu by na to stačily 2 starty. Jsou to 2 družice, nevidím problém.

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Jako rovnou říkám, že na tyhle věci nejsem odborník. Spíš fanoušek. Ale ono to má opravdu asi tu souvislost s těmi jemnějšími a přesnějšími iontovými motory, protože žádná dráha není perfektně stabilní a jsou nutné korekce. Včera jsem měl raketové odpoledne, koukal jsem na vypouštění spousty raket ze záznamu, i geostacionárních družic, a tam se to mnohokrát zmiňovalo (mimochodem díky za tyto záznamy na youtube). Vlastimile, měl jsem si to propočítat, než sem to vyslovil, uznávám, ten prostor je veliký a místo tam je. A to dycky každému říkám, najdi si to, vyhledej si to, spočítej si to 🙂 Jinak, jasně že Falcon to zvládne nadvakrát, jenže pro mě je Falcon nej a mel by zvládnout tři najednou, jestli mi rozumíš :-D. Ješte dokoukám přenos startu Cygnssů a půjdu do práce 🙂

  2. Ondřej napsal:

    Dobrý den, bude se dat někde sledovat start online případně i s komentářem?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.