Vesmírné výzvy – listopad 2016

listopad 2016 zdroj: ytimg.com

Listopad nenabídl žádné bombastické události, což je na jednu stranu škoda, protože nás nečekalo žádné vytyčení nových cílů či představení přelomových technologických kousků, ale na druhou to znamená, že také nedošlo k žádné významné havárii, která by uzemnila některé rakety či odsunula mise, na něž se fanoušci kosmonautiky těší.

Přesto se v listopadu stalo několik důležitých událostí, které jsou náplní nového dílu Vesmírných výzev. V první reportáži vás čeká premiérový start doposud nejsilnější čínské rakety Dlouhý pochod 5, která bude vynášet například objemné moduly nové pokročilé kosmické stanice.

V další reportáži se podíváme na první start rakety Ariane 5 s družicemi Galileo. Dosud je vynášela raketa Sojuz a to vždy po dvou. Teď se díky Ariane 5 dostaly na orbitu rovnou 4.

V rámci ŽIVĚ A ČESKY jste mohli sledovat start lodi Sojuz MS-03. Teď si průběh letu ukážeme pěkně přehledně ve třetím příspěvku.

Kosmonautika v kostce ukáže starty meteorologických družic, japonské Himawari-9 a americké GOES, nález kovového meteoritu a obrovského rezervoáru ledu na Marsu, novinky ohledně zásobování ISS i teleskopu JWST. Rovněž si představíme novinky z firmy SpaceX. Podíváme se na nový typ kosmické navigace. Na přípravu nové éry amerického pilotovaného programu pro vzdálenější vesmír rovněž nezapomeneme. Přesné měření gravitace družicemi GRACE-FO je připraveno pro rok 2017, měření vodní masy je zase náplň mise SWAT v roce 2020. Zaspekulujeme si nad možným podpovrchovým oceánem na Plutu. Na závěr rubriky vás čeká příprava lodi Starliner a odklad mise k Merkuru, Bepi-Colombo i příděl zpráv z ESA.

Po rekordně dlouhé misi, alespoň pro čínský pilotovaný program, se vrátila z kosmu loď Šenčou-11. Více ve čtvrté reportáži.

Poslední reportáž nám představí výsledky vyšetřování havárie modulu EDM.

Přes dvacet minut kosmonautiky, zachycené objektivy kamer, je pro vás připraveno, stačí jen kliknout na obrázek videa, případně na odkaz pod ním.


Nezobrazuje-li se vám video správně, klikněte na přímý link na stream.cz

Vesmírné výzvy jsou součástí celé sekce na Stream.cz pod názvem Dobývání vesmíru, kde stejnojmenný pořad přináší každý týden události z kosmonautiky. V této sekci je i astronomický pořad Noční oblohabonusová videa, jako Vesmírné dotazy nebo záznamy kosmonautických přednášek Tomáše Přibyla, Dušana Majera a Lukáše Houšky.

Zdroje obrázků:
https://i.ytimg.com/vi/-yQ5gNPlqY0/maxresdefault.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Play_icon_status.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Vesmírné výzvy – listopad 2016”

  1. Vladimír Podivínský napsal:

    Zajímalo by mě proč vesmírné výzvy, noční obloha na stream.cz nemají svojí vlastní sekci. Protože pod dobývání vesmíru je toho velice mnoho a hrozně špatně se v tom orientuje. Děkuju

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.