Akvanauti spojí síly s astronauty

Takzvané analogové studie jsou velmi oblíbenou metodou, jak v pozemských podmínkách jednoduše ověřit technologie nutné pro kosmické lety. Již tradiční akcí je projekt NEEMO, při kterém tráví několik specialistů zhruba dva týdny v podmořské laboratoři u břehů Floridy. Mezi odborníky letos najdeme i Matthiase Maurera z ESA, ale i americké astronauty – Megan McArthur (STS-125) a Reida Wisemana (Sojuz TMA-13M). Mise NEEMO každý rok probíhají jak v útrobách podmořské stanice, která svou odlehlostí simuluje kosmickou loď, tak i mimo ni. V minulých letech se třeba při výstupech mimo laboratoř simulovala práce s asteroidem.

Letos budou mít akvanauti během šestnáctidenní mise úkolů hned několik. Mezi ty nejzajímavější ale patří zpracování biologických vzorků, ze kterých budou mít za úkol připravit preparáty vhodné pro DNA analýzu. Ale to není všechno. Jak již čtenáři našeho webu vědí, loď Dragon dovezla na ISS přístroj Biomolecule Sequencer, který by měl ověřit, zda je možné číst DNA ve stavu beztíže. Jelikož je čas astronautů na stanici vzácný, není možné jim přidávat další úkoly. Vzorky pro analýzu je ale potřeba speciálně připravit, ale na to už astronauti při tomto experimentu čas mít nebudou – použijí předpřipravené vzorky. Dají se ale takové vzorky připravit v omezených podmínkách stanice? Právě tady přichází s pomocnou rukou akvanauti.

Tím, že si vyzkouší v omezených podmínkách přípravu vzorků pro čtení DNA, ušetří práci svým kolegům na oběžné dráze. Vědci pak budou moci informace porovnat, takže budou mít kompletní řetězec úkolů, jak se v omezených podmínkách vzorky DNA připravují i čtou. Díky unikátní spolupráci akva- i astronautů tak bude možné posunout vývoj vpřed.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/cn7b4dnwgaar5ph.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.