Další Beidou 3 na oběžné dráze

Start rakety CZ-3C s Beidou-21 1.2.2016. Zdroj: CNTV

V pondělí 1. února došlo už k druhému letošnímu startu čínské rakety. Na řadě byl nosič CZ-3C a na palubě nesl navigační družici Beidou-21. Vznesl se z kosmodromu Xichang, který se nachází uvnitř Číny při jižní hranici s Myanmarem, Laosem a Vietnamem. Program Beidou zahrnuje čínskou alternativu amerického navigačního systému GPS nebo evropského Galileo. V současné době Čína staví síť družic v rámci III. fáze, která by měla být hotova v roce 2020. Satelit vypuštěný v pondělí by měl být poslední experimentální družicí fáze Beidou III.

V současnosti poskytuje síť Beidou, pomocí pěti satelitů na geosynchronní dráze a čtyř na středně vysoké oběžné dráze, přesnost lepší, než 6 metrů horizontálně a 10 metrů výškově.

Družice řady Beidou 3M. Zdroj: China Academy of Space Technology

Družice řady Beidou 3M. Zdroj: China Academy of Space Technology

V první fázi (od 2003) poskytoval Beidou pouze experimentální navigační služby na regionální úrovni. Ve druhé fázi (od 2012) už poskytuje služby i pro veřejnost v rámci Číny a okolních zemí. Od třetí fáze (2020) půjde o plnohodnotný globální systém podobný GPS, GLONASS nebo Galileo. Po dokončení půjde o 27 družic na středně vysoké dráze a 5 na geosynchronní dráze.

Přesnost navigační sítě Beidou je již tak vysoká, že byla schválena Mezinárodní námořní organizací jako další alternativní systém k americkému GPS a ruskému systému GLONASS. Pro uživatele je důležité, že síť Beidou je svými parametry podobná dosavadním a že má být poskytována zdarma. Pro uživatele navigačních technologií je to velká výhoda, protože závislost na jedné konkrétní síti by byla velmi riziková. Na druhé straně by bylo velmi zajímavé sledovat, jak by si navigační systémy poradily se silnou geomagnetickou bouří. Nabité částice by mohly poškodit jak družice samotné, tak znemožnit komunikaci mezi družicemi a Zemí. Tak silná erupce naštěstí v posledním maximu sluneční aktivity (kolem 2013) nenastala. Navíc extrémně silná a tím i pro satelity nebezpečná erupce, je velmi nepravděpodobná, protože sluneční aktivita je v tomto cyklu výrazně nižší, než třeba v letech 2000–2003.

Video ze startu (v případě nefunkčnosti zkuste Mozillu Firefox).

Zdroj informací:
http://www.nasaspaceflight.com/
http://sinosphere.blogs.nytimes.com/

Zdroje obrázků:
http://news.xinhuanet.com/english/2016-02/01/135064994_14543334488221n.jpg
http://space.skyrocket.de/img_sat/bd-3m-s__1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.