Odpověděli jste správně v „marťanské soutěži“?

Kšiltovka Ares - součást první ceny v soutěži

16. září jsme na našem webu informovali o soutěži, kterou jsme spolupořádali s festivalem Futuregate. Šlo o sérii pěti otázek z reálné kosmonautiky, které se týkaly průzkumu Marsu. Odměnou pro šťastné výherce byly ceny spojené s premiérou amerického filmu Marťan. Soutěžící mohli své odpovědi posílat do včerejší půlnoci. Celkem organizátorům dorazilo 39 odpovědí, přičemž 18 zpráv obsahovalo minimálně jednu špatnou odpověď – nejčastěji se lidé mýlili u poslední otázky. Dva vylosované výherce už organizátoři kontaktovali se šťastnou zprávou. Jelikož jsme pro organizátory vymýšleli otázky do soutěže, rozhodli jsme se zveřejnit tento krátký článek, ve kterém najdete správné odpovědi.

Soutěžní otázky:
1. Jak se jmenuje aktuálně nejdokonalejší průzkumné vozítko brázdící povrch Marsu?
Správná odpověď: Jde samozřejmě o americké vozítko Curiosity. Uznali bychom i označení Mars Science Laboratory, případně MSL. Všechny naše články věnované tomuto téměř tunovému roveru najdete zde.

2. S kým spolupracuje Evropská kosmická agentura na projektu ExoMars, který má ověřit, zda na Marsu byl kdysi život?
Správná odpověď: Evropa v tomto projektu spolupracuje s Ruskem. Ruská strana zajistí nejen start na svých nosičích Proton, ale podílí se i na konstrukci přistávací plošiny. Všechny naše články k tomuto zajímavému projektu najdete zde.

3. Ve kterém roce odstartuje nové americké vozítko, které na povrchu zanechá kapsli se vzorky určenými pro návrat na Zemi?
Správná odpověď: K vypuštění tohoto vozítka by mělo dojít v roce 2020. Právě proto se mu zatím pracovně říká Mars rover 2020. Design vozítka silně evokuje rover Curiosity. Oproti němu však bude mít několik vylepšení – třeba citlivější přístroje a podobně. Všechny naše články o tomto projektu najdete zde.

4. Jak se jmenuje návrh společnosti SpaceX na upravenou loď Dragon, která by naplněná vědeckými přístroji přistála na Marsu a prováděla zde průzkum?
Správná odpověď: Projekt se jmenuje Red Dragon a zatím je okolo něj relativně ticho po pěšině. Na našem webu o něm nepíšeme, ale pár drobností najdete v tomto vlákně našeho diskusního fóra.

5. Jak se jmenuje nově vyvíjená americká raketa, která by jednou měla umožnit let lidské posádky k Marsu?
Správná odpověď: Jde o raketu SLS, tedy Space Launch System. Tento nosič je od začátku stavěný na lety mimo zemské gravitační pole a poprvé odstartuje v roce 2018. Všechny naše články o této raketě najdete zde.
P.S. Se zavřením obou očí bychom u této otázky uznali i odpověď BFR – jde o krycí označení nosiče, který připravuje SpaceX a o kterém bychom se mohli více dozvědět už na podzim.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.