Kosmotýdeník 156. díl (7.9. – 13.9.2015)

Vítám vás u dalšího vydání Kosmotýdeníku, který přináší to, co přineslo právě uplynulých sedm dní v kosmonautice. Ani tentokrát tomu nebude jinak. Podíváme se na události, které formovaly tento týden ve vesmíru. Nejdříve zamíříme do Kourou, kde odstartovaly dva nové satelity navigačního systému Galileo. Navštívíme kazašské stepi, kde přistála návštěvnická expedice, která byla součástí Mezinárodní kosmické stanice. Následně se zaměříme na obhlídku našich vyslanců po Sluneční soustavě. Navštívíme vozítko Curiosity a sondu Maven, podíváme se na nové fotky ze sondy New Horizons a podrobněji nahlédneme na povrch trpasličí planety Ceres. To však není vše. Přeji příjemné čtení a hezký zbytek neděle.

Galileo obohatily Alba a Oriana

Satelit Galileo

Satelit Galileo
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Alba a Oriana jsou jména dvou nových satelitů evropského globálního navigačního systému Galileo. V pátek v 4:08 SELČ je z kosmodromu v Kourou v Jižní Americe úspěšně vynesla raketa Sojuz. Galileo je zase o kousek blíže rozšíření svého zkušebnímu provozu, který by se měl rozjet poté, co bude na orbitě čtrnáct exemplářů. Dva, které startovaly v pátek, rozšířily současný počet na deset. Video ze startu si můžete prohlédnout zde.

Galileo by měl mít na konci budování celkem třicet satelitů, z čehož dvacet čtyři bude sloužit navigaci a šest bude záložních. Zde je nutné připomenout, že dva satelity, které startovaly minulý rok v srpnu, byly vinou špatně pracujícího stupně Fregat vyneseny na nižší oběžnou dráhu a vlastními motory se alespoň pokusily dostat na orbitu příhodnější. Tím se snížila jejich životnost. Jeden z dalších satelitů, který nyní pracuje, má problémy s anténou. Ale to jsou všechno potíže, které se daly očekávat a dle prohlášení vedoucích projektu se čas dokončení systému stíhá. Tím má být rok 2020 a do té doby by se mělo proinvestovat 7 miliard Euro.

Vzhledem k tomu, že k vynesení zbývajících dvaceti satelitů zbývají už jen čtyři roky a pár měsíců, pomohou krom raket Sojuz i dražší, ale také silnější Ariane 5. Ta by měla na konci příštího roku vynést během jednoho startu hned čtyři satelity a ten rok by měly startovat další dva na Sojuzu. A v roce 2017 by měl být jízdní řád podobný, pokud samozřejmě nedojde k nějaké nenadálé události. Avšak satelity nejsou věčné a už nyní se pomalu začíná pracovat na další generaci, která bude po roce 2020 pomalu připravována k nahrazování těch nejstarších exemplářů.

Sojuz startuje

Sojuz startuje
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Kosmický přehled týdne

Posádka Sojuzu TMA-16M

Posádka Sojuzu TMA-16M
Zdroj: http://2.bp.blogspot.com/

Sojuz TMA-16M s Gennadijem Padalkou, Andreasem MogensenemAjdinem Ajmbetovem opustil Mezinárodní kosmickou stanici a zamířil zpět k Zemi. Skončila tak návštěvnická desetidenní mise pro Mogansena a Ajmbetova, kteří dorazili v Sojuzu TMA-18M na začátku září. Padalka se zase stal rekordmanem v pobytu ve vesmíru. Během svých pěti misí nasbíral celkem 879 dní strávených ve stavu beztíže. Na stanici v současnosti pobývá šestice astronautů. V sobotu v 02:51 SELČ Sojuz úspěšně přistál v kazašských stepích. Zatímco Ajmbetov zamířil do hlavního města Kazachstánu, kde na něj čekal prezident Nursultan Nazarbajev s uvítacím ceremoniálem, Mogansen zamířil na rehabilitaci do střediska ESA. Padalka zase do Hvězdného městečka u Moskvy.

Sojuz TMA-16M přistál

Sojuz TMA-16M přistál
Zdroj: http://ichef-1.bbci.co.uk/

Společnost SpaceX představila dvě nová videa, která ukazují interiér jejich připravované pilotované lodě Crew Dragon. První z nich v mnoha zajímavých záběrech ukazuje jednoduchý a moderní černobílý design vnitřku lodi. Druhé pak nabízí pohled na teoretickou podobu přetlakových obleků od SpaceX. Doufejme tedy, že nezůstane jen u hezkých videí.

Data ze sondy Dawn, která obíhá ve výšce 1400 km nad povrchem trpasličí planety Ceres, umožnila vytvořit gif animaci, která ukazuje známý kráter s bílými skvrnami na jeho dně. Přes stále bližší pohled a lepší rozlišení však odolávají bílé skvrny svému odhalení.

Evropský environmentální satelit Sentinel 2A přinesl velmi zajímavou fotografii. Ukazuje proudy do spirály zformovaných sinic a skrz ně plující loď. Opravdu pěkný snímek.

Oko sinic

Oko sinic
Zdroj: http://www.esa.int/

Krajina, kterou má možnost spatřit vozítko Curiosity je zkrátka úplně jiná, než ta, kterou nám zprostředkovala vozítka MER. Podívejte se na vzdálené vrcholky Mount Sharp v podání Curiosity. Celkový pohled je zde.

Sonda New Horizons nám zaslala velkou sbírku velmi zajímavých fotografií Pluta. Většinu z nich i s naším komentářem naleznete zde, nebo všechny zde.

Americká sonda Maven, která obíhá na nízké oběžné dráze Marsu je určena hlavně k výzkumu atmosféry Rudé planety. V minulém týdnu Maven dokončil čtvrtý takzvaný ponor do horních vrstev atmosféry, kde ji mohl přímo analyzovat. Sonda klesla do výšky 121,2 km, kde hustota atmosféry dosahuje cca. 2,2 kg/km3. Následně se sonda vrátila na vyšší oběžnou dráhu.

Souhrn z Kosmonautixu

Tento týden jste si na Kosmonautixu mohli přečíst o konečném zabalení mise InSight. Informovali jsme vás o tom, jak Andreas Mogensen z paluby ISS ovládal robota v ESTECu. Zprostředkovali jsme vám, že na letovém kusu lodi Orion, který v rámci mise EM-1 zamíří v bezpilotním režimu na oblet Měsíce, byl proveden první svár. Oblíbený seriál Kritické momenty kosmonautiky se dočkal knižního vydání. Více informací naleznete zde. Na závěr týdne jsme vás informovali o možném odkladu mise EM-2.

Snímek týdne

Tento týden nebyl problém vybrat snímek, který byl dle nás nejzajímavější. Jednoznačně vítězí Pluto a fotografie od sondy New Horizons. Zejména mozaika snímků celé planety, která trpasličí planetu ukazuje plasticky.

Mozaika snímků Pluta

Mozaika snímků Pluta
Zdroj: http://www.unmannedspaceflight.com/i

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/09/20691229614_5b87310b84_z.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/09/Galileo_FOC_satellite_node_full_image_2-2.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/09/VS12_Dec.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-RzftACOcf9E/VfOczqFHDqI/AAAAAAAAsiY/B3pm2gi2LNc/s640/landing3.jpg
http://ichef-1.bbci.co.uk/news/624/cpsprodpb/15036/production/_85507068_1e8d82cd-322e-40d3-bf20-35557c7e947d.jpg
http://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2015/09/eye_of_an_algal_storm/15587342-1-eng-GB/Eye_of_an_algal_storm_large.png
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=37765

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 156. díl (7.9. – 13.9.2015)”

  1. Spytihněv Čumpelík napsal:

    Nedávno jsem v diskusi pod některým z článků četl výrok, že „Mars je nudný“. Což je samozřejmě velmi subjektivní názor a podle mě blbost, což dokládají další a další fotky od MSL, včetně té v článku výše.

  2. Vojta napsal:

    „Data ze sondy Dawn, která obíhá ve výšce 1400 km nad povrchem trpasličí planety Pluto…“ Asi spíš Ceres, i když orbiter Pluta by byl taky fajn 😉

    Jinak Ajmbetov se dočkal ceremoniálu s prezidentem a Mogansen zamířil na rehabilitaci do střediska ESA… Čeká Mogansena jakožto prvního dánského kosmonauta také nějaká sláva ve stylu přijetí u dánské královny?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.