Změny na vesmírném parkovišti

Dnes v 9:11 středoevropského letního času se uvolnily západky na dokovací přírubě mezi lodí Sojuz TMA-16M modulem Poisk. Uvnitř lodi seděli Scott Kelly, Genndij Padalka a Michael Kornienko připraveni ve svých letových skafandrech. Není se třeba ničeho bát – mise nebyla předčasně ukončena. Sojuz TMA-16M pouze musel uvolnit své místo nadcházející lodi. Pojďme se podívat, jak manévr dopadl a za jakým účelem se vlastně podnikal.

Pár minut po půl desáté našeho času se Sojuz přiblížil k zadnímu portu modulu Zvezda a na ten se bez problému připojil. Přibližně 25 minut trvající akce byla úspěšně ukončena otevřením poklopu a posádka je nyní opět kompletní.

Řídící počítač Sojuzu TMA-16M během přeparkovávání. Zdroj: NASA.tv

Řídící počítač Sojuzu TMA-16M během přeparkovávání. Zdroj: NASA TV

Tento (na ISS již sedmnáctý) manévr měl za cíl uvolnit místo na modulu Poisk pro loď Sojuz TMA-18M. Ta nemůže blokovat Zvezdu po celou dobu trvání mise, protože se sem připojují hlavně nákladní lodě – odsud lze zvyšovat oběžnou dráhu stanice motory zásobovací lodě. Sojuz TMA-16M zde nevadí, protože zamíří k Zemi již týden po příletu nové posádky a během té doby žádný Progress nepřiletí.

Již 2. září se můžeme těšit na start Sojuzu TMA-18M. Na jeho palubě bude Sergej Volkov, který se stane součástí základní posádky, Dán Andreas Mogensen a Kazach Aidyn Aimbetov, který letí jako náhrada za zpěvačku Sarah Brightman. Poslední dva jmenovaní se za týden vrací Sojuzem TMA-16M společně s Gennadij Padalkou. Během tohoto týdne bude na stanici rekordní počet devíti lidí. Naposledy se na ISS sešlo tolik lidí v roce 2013.

Zdroj informací:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.stff.co.uk/blogs/wp-content/uploads/2011/11/SS-2011-11-16_21.33.18-300×187.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Změny na vesmírném parkovišti”

  1. Martin Jaros napsal:

    Zajimalo by mne zda by nesel tento manevr udelat v automatickem rezimu a pokud ne proc je nutne, aby v lodi byli vsichni tri kosmonaute? Predem dekuji za odpoved.

    • Vojta napsal:

      Tipuji, že proto, aby se mohli v případě problémů odpoutat od ISS a přistát na Zemi. Kdyby část posádky zůstala na stanici a Sojuz nedokázal znovu zakotvit, neměli by pak čím odletět. Rusové by jim sice mohli poslat náhradní Sojuz, ale nebylo by to hned a v případě problémů na stanici by po tu dobu chyběl záchranný člun.

    • maro napsal:

      Když letíte Sojuzem, tak máte kvůli bezpečnému tvrdšímu přistání na míru vyrobenou sedačku. Tuhle sedačku musíte mít „pořád sebou“. A samozřejmě každý musí mít v kterékoliv chvíli po ruce záchranný prostředek. Není možné, aby Sojuz, který se z nějakého důvodu nemůže znovu připojit k ISS, odletěl k Zemi nekompletně obsazený. Kosmonauti musí být v každém okamžiku připraveni zahájit okamžitou evakuaci, kdyby se na ISS něco extrémně dramatického stalo. Proto se nesmí vzdálit od „své“ lodi.

      • maro napsal:

        P.S. Nejde samozřejmě o celou kovovou sedačku, ale jen o tu na míru vyrobenou výstelku. Když se některý kosmonaut vrací v jiném Sojuzu, než ve kterém letěl, tak si tohle „povlečení“ musí přenést do druhé lodi, ve které se bude vracet.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.