Zkoumání kvality spánku

Vzpomínky na výcvik

„Dneska jsem měla možnost podílet se na vývojovém procesu experimentu, který budu provádět na ISS během mé nadcházející mise. Mnoho astronautů říká, že na ISS nespí tak dobře jako na Zemi. Mnoho jich ve vesmíru spí trochu méně a poté se cítí tak nějak méně odpočinutí. Tento experiment se zaměřuje na studium srdeční aktivity během spánku.

Úterý 17. září 2013

Díky skupině senzorů všitých do těsně přiléhajícího trička můžeme nahrávat elektrokardiogram během astronautova spánku. V oblasti hrudní kosti je poté umístěn tříosý akcelerometr, který zaznamenává data, která pomohou nahlédnout do srdeční mechaniky v mikrogravitaci. Když jsem si dnes tričko zkoušela, hlavní vedoucí projektu mi díky akcelerometru ukazoval otevírání a zavírání jednotlivých chlopní mého srdce. Úžasné, že?

Zkoumání těchto jevů na zdravých lidech v unikátním prostředí jako je mikrogravitace poskytne vědcům znalosti, které mohou pomoci nemocným lidem na Zemi. Kupříkladu stejná mikro-probuzení, na která je experiment zaměřen u astronautů (díky variacím v jejich srdečním rytmu), byla pozorována u lidí trpících narkolepsií. Dnes jsem se toho naučila opravdu hodně!

Na fotografii vidíte mou dobrou kamarádku Cady Coleman vykukující ze své kóje na ISS.

Na fotografii vidíte mou dobrou kamarádku Cady Coleman vykukující ze své kóje na ISS.
Zdroj: https://plus.google.com/

Úterý 1. dubna 2014

Dnes jsem měla na programu zkoušku velice unikátního trička, které budu nosit na ISS během několika nocí kvůli experimentu Wearable Monitoring Italské kosmické agentury (ASI). Díky senzorům všitým do trička, bude malá elektronická krabička nahrávat elektrokardiogram a srdeční činnost, jako je například otevírání a zavírání jednotlivých chlopní. Cílem experimentu je získání vhledu do kvality spánku v mikrogravitaci, který pro mnoho astronautů není tak dobrý jako na Zemi. A jak si jistě dokážete představit, získané znalosti pomohou i lidem trpícím spánkovými poruchami na Zemi.“

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázku:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.