Rosetta objevila led na kometě

Rosetta opět dokázala svou velkou kvalitu a nedocenitelný význam při studování komet. Na podrobných snímcích jádra se podařilo objevit více než sto míst, kde je vidět odhalená vrstva vodního ledu. Momentálně sice sonda krouží asi 200 kilometrů od jádra a sbírá globální data o chování komety během přibližování ke Slunci, ale v době, kdy kometa ještě nebyla tak blízko ke Slunci a její povrch byl klidnější, mohla podnikat i blízké průlety. Při nich se činila hlavně detailní kamera OSIRIS. Právě její fotky posloužily k aktuálnímu objevu, který byl publikován jako studie v časopisu Astronomy & Astrophysics.

Odhalené světlé body i balvany

Odhalené světlé body i balvany
Zdroj: http://www.esa.int/

Celkem se jedná o asi 120 lokalit, které jsou až desetkrát jasnější, než okolní terén. Tyto jasné body se nachází prakticky na celém povrchu komety. Některé body jsou izolované, jiné se naopak seskupují do větších struktur. Na některých místech můžeme dokonce vidět i balvany se světlým povrchem. Ty se velmi často nachází pod útesy. Nabízí se tedy myšlenka, že jde o pozůstatky nedávné eroze, která odhalila podpovrchové ložisko ledu.

Led by měl být i na jiných místech, než jen na těchto izolovaných ostrůvcích – je ale pokrytý prachem, který do okolí vystřelily plynové výtrysky a pak se snesl zpátky na povrch. Podle výpočtů stačí pouze milimetrová vrstva prachu a kamery nemají šanci led spatřit – ať už jde o led vodní, nebo o pevnou formu oxidu uhličitého, či uhelnatého.

Existuje i teorie, že momentálně pozorované skvrny jsou místa, která byla odhalena při minulém průletu jádra kolem Slunce. Bude jistě zajímavé sledovat, jak se bude situace vyvíjet, protože Rosetta se několik měsíců po maximálním průletu vrátí k blízkým průletům a vědci budou moci porovnat fotky před průletem a po něm.

Další detaily aktuálního objevu si můžete v češtině přečíst v článku na portálu astro.cz.

Snímky kamery OSIRIS pořízené během září 2014, když byla sonda 30 - 40 kilometrů od jádra.

Snáímky kamery OSIRIS pořízené během září 2014, když byla sonda 30 – 40 kilometrů od jádra.
Zdroj: http://www.esa.int/

Zdroje informací:
http://www.astro.cz/
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Ice_on_Comet_67P_Churyumov-Gerasimenko.jpg
http://www.esa.int/…/Icy_clusters_and_individual_boulders.jpg
http://www.esa.int/…/Colour_composites_of_icy_bright_patches_on_comet.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Rosetta objevila led na kometě”

  1. gg napsal:

    „Rosetta objevila led na kometě“

    To je toho. To já dneska našel dříví v lese, to byl šok! 😀

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.