Výzkum svalové atrofie

úvodní obrázek

„Po tom, co jsem v minulém týdnu pracovala na množství nových experimentů, jsem ve čtvrtek strávila většinu svého dne při logistických operacích. Většinou jsem vybalovala ty gigantické vaky, o kterých jsem minule zmiňovala, že jsme je vyložili z Dragonu a dočasně uskladnili na stanici, zatímco jsme se starali o urgentní vědecké experimenty. Nikdy nedokážete říct, kolik času vám zabere vybalit vak na základě toho, že se jen podíváte, kolik věcí obsahuje. I vybalení malého množství předmětů může zabrat mnoho času, pokud mají být uloženy na místa, které jsou tak trochu výzvou. Řekněme například, že musíte vytáhnout a otočit celou skříň, abyste se dostali do skladovací přihrádky, která je umístěna na zadní zakulacené části skříně, tedy na té části, která přiléhá k válcovitému trupu modulu.

Středa 29. dubna 2015

Otočení skříně není příliš obtížné. Často ale musíte přesunout množství předmětů, které tomuto otočení leží v cestě, jako jsou kabely, počítače, vaky, kamery… a poté, jakmile máte vše hotovo, zase vše vrátit na své místo. Představte si, že doma otáčíte částí zdi, abyste se dostali k tajné místnosti za ní, ale problém vám dělá množství věcí, které je připojeno nejen ke zdi, ale také ke stropu!

V každém případě vám ale dlužím několik slov o experimentu Nematode Muscle (Sval hlístnice, pozn. redakce), na kterém jsem pracovala minulý týden. Nejdříve ze všeho prosím na Mezinárodní vesmírné stanici přivítejte naše staré dobré přátele C. Elegans (Caenorhabditis Elegans, Háďátko obecné, pozn. redakce). Ano, tito malí červi jsou velice populárním modelovým organismem na planetě i mimo ní díky tomu, že dobře rozumíme jejich genetickému kódu. Pamatujete si na experiment Epigenetics?

Povězme si ale něco o tomto novém experimentu. Jak název napovídá, zaměřuje se na zkoumání svalů, zejména svalové atrofie. V současné době je nám jasné, že svalová atrofie je následkem vesmírných letů, což samozřejmě dává smysl. Čemu už ale ještě nerozumíme, jsou základní biologické mechanismy, které vedou ke ztrátě svalové hmoty.

My astronauti jsme zdraví, a proto můžeme proti těmto negativním efektům bojovat tím, že každý den cvičíme. Co ale všichni ti lidé, kteří jsou nemocní a připoutání k lůžku? Pochopení molekulárních mechanismů, které způsobují svalovou atrofii, může být užitečné při hledání způsobů, jak těmto lidem pomoci! Jako většina vědeckých experimentů i Nematode muscle je experimentem stavějícím na předchozím vědeckém výzkumu.

Zde pracuji na zachycení prvních dvou kultur C. Elegans: v jedné larvy rostly ve stavu beztíže a druhá byla v odstředivce, která simulovala gravitaci na Zemi.

Zde pracuji na zachycení prvních dvou kultur C. Elegans: v jedné larvy rostly ve stavu beztíže a druhá byla v odstředivce, která simulovala gravitaci na Zemi.
Zdroj: https://plus.google.com/

Výzkumný tým už před lety zjistil, že pokud červy C. Elegans pošlete do vesmíru, budou mít ve svalech a v cytoskeletu („kostech“ buňky) snížený podíl proteinů. Zajímavé ale také je, že jejich metabolismus přejde do úsporného módu, který šetří energií. Otázkou tedy je: jakým způsobem buňky přijímají signál, který vyvolává tyto změny? Jak je tato zpráva zprostředkována? Pro ty z vás, kteří mají rádi biologii, dodám, že zkoumána bude především signalizace IGF-1 (insulin-like growth factor – proteiny podobné inzulínu, pozn. redakce), aby se zjistilo, je-li zodpovědný za metabolické změny. Nebo možná naopak, je-li zde něco více, co je zodpovědné za způsob, jakým buňky dostávají onu zprávu. Fascinující věda!

Finální produkt: dvě zkumavky připravené pro uskladnění v našem mrazáku MELFI při -98°C!

Finální produkt: dvě zkumavky připravené pro uskladnění v našem mrazáku MELFI při -98°C!
Zdroj: https://plus.google.com/

Mimochodem, víkend byl tady nahoře docela klidný. Dokonce jsme dostali na většinu pátku volno, abychom si odpočali od dvoutýdenní souvislé práce, což bylo hezké. Terry a já už za pár týdnů zamíříme domů a ještě zbývá mnoho věcí, které musí být vykonány, abychom zakončili náš život na vesmírné stanici a připravili všechny věci tak, aby mohli být přivítání noví obyvatelé naší vesmírné základny.“

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.