Tikání z vesmíru

Vesmírné hodinky

Čas. Vždy se hodí mít o něm přehled a to obzvlášť v nepřirozeném prostředí jako je vesmír. Už na zápěstí prvního návštěvníka vesmíru se jedny hodinky podívaly na matičku Zemi z výšky. Netrvalo dlouho a dostaly se i za bezpečné stěny vesmírné lodě. Pojďme se spolu podívat na tyto neobyčejně obyčejné kousky poletující nám nad hlavami.

Šturmanskyje Poljot

Šturmanskyje Poljot. Zdroj: forums.watchuseek.com

První hodinky se podívaly do vesmíru (jak je napsáno výše) už během letu Jurije Gagarina. Jednalo se o vibracím odolné hodinky Штурманскыйе (Šturmanskyje), stejně jako u všech dalších Vostoků. Na Gagarinovu počest byl později tento model pojmenován Полет (Poljot, let). Jednalo se o jednoduché natahovací hodinky. Jako upomínka Gagarinova letu se dnes prodávají hodinky Šturmanskyje Gagarin, kvalitní mechanické hodinky. Alexej Leonov měl během svojí historické vycházky pravděpodobně hodinky Стрела (Strela), ale schované pod skafandrem, na fotkách tudíž nejdou vidět. Rusové dále používali buď hodinky Strela, lehce upravené Poljot, Sekunda nebo třeba Океан (Okean), nošené Vladimírem Remkem. Vlastně se zde vystřídalo obrovské množství značek ruských hodinek.

Mechanické hodinky lze nosit i při EVA na skafandru, ovšem s LCD hodinkami je to složitější. Dovolím si využít slova “Marka” z knihy Marťan: “Ukázalo se, že to L v zkratce LCD znamená tekutý. Tudíž tekuté krystalky se ve vakuu okamžitě vypařily.” Při EVA se proto dodnes používají mechanické hodinky, které musí být velmi odolné. Většina hodinek nošených na Zemi je odolná vůči vyšším tlakům, ve volném vesmíru musí ale zvládat přesný opak.

Hodinky Kosmonvigator - modrá ručička ukazuje na barevný proužek. Každá část Země má přidělenou jinou barvu. Viz legenda v pravém dolním rohu. Zdroj: http://www.netgrafik.ch

Hodinky Kosmonavigator – modrá ručička ukazuje na barevný proužek. Každá část Země má přidělenou jinou barvu. Viz legenda v pravém dolním rohu. Zdroj: http://www.netgrafik.ch

Také si musí poradit s obrovskými rozdíly teplot ve stínu a na slunci a odolávat kosmickému záření. Z toho důvodu není možné použít digitální (viz výše) hodinky, nebo hodinky s quartzovým strojkem. Drobná elektronika by se zahřívala a radiace by jí určitě také nedělala dobře. Vně stanice se tudíž dodnes využívají mechanické natahovací hodinky, zatímco není problém využít uvnitř stanice hodinky digitální či ručičkové se strojkem. V osmdesátých letech se v sovětské kosmonautice využívaly hlavně hodinky Elektronika 53B. Dnes se využívají hlavně Švýcarské hodinky Fortis, které byly i oficiálními hodinkami mise Mir 97. Všechno to jsou většinou jen volně prodávané kusy, až do nápadu Vladimíra Džanibekova, který si poletoval Saljutem ve spacím pytli a chtěl vědět co je pod ním. Jenže ten globus byl tááááák daleko… A tak vznikly hodinky, které vám řeknou nad jakou částí Země právě přelétáte, vznikly hodinky Kosmonavigator, ze kterých se dala odečítat poloha (viz obrázek).

Na druhé straně Velké louže se hodinky samozřejmě také používají. První hodinky se dostaly do vesmíru hned při druhé a třetí misi Mercury, ovšem, neví se jaké. Při první orbitální misi Mercury měl na sobě Scott Carpenter hodinky Breitling Navitimer Cosmonaute. Walter Schirra si po něm vzal hodinky Omega Speedmaster, které se velmi osvědčily, a proto byly Američany hojně využívané. Dokonce zažily velkolepý pohled na Zemi při prvním americkém výstupu astronauta Edwarda Whita II. Výběr hodinek probíhal tak, že pracovník NASA v jednom Houstonském klenotnictví koupil několik hodinek a dvoje nejvíce vyhovující si vzal do vesmíru Gordon Cooper, aby posoudil, které jsou lepší. Stejné hodinky měl na sobě Edward White i v Apollu 1, kde bohužel celá posádka zemřela. Hodinky jako jedna z mála věcí přežily a Edward White III. je do této chvíle má jako upomínku na otce.

Omega Flightmaster

Omega Flightmaster
Zdroj: watchestobuy.com

Další používané hodinky byly taktéž Omega, ale tentokrát model Flightmaster – hodinky určené pro piloty. Jejich nespornou výhodou byla druhá hodinová ručička, umožnující zobrazení času ve více časových pásmech. Tyto hodinky byly součástí například mezinárodního letu ASTP-EPAS, kde dvoje byly darovány ruským kosmonautům. Američané se zděsili, že Rusové zpohodlněli a raději se na přesný čas ptají rádiem řídícího střediska, než aby nosili hodinky. Pro Měsíc to ale chtělo něco speciálního. Omega Speedmaster Professional, takzvané “Moon watch”, používané na Měsíci byly poslední mechanické hodinky od Omegy. Další hodinky, které se dotkly měsíčního prachu, byly třeba hodinky značky Bulova během letu Apollo 15. Bulova dostala ale svojí techniku na Měsíc již dříve – chronografy v LM využívaly Bulova strojky. Další model, Speedmaster Professional X-33, nazývány “Mars watch” (protože se s nimi počítalo pro lety na Mars) již měly Quartz strojek. Jednalo se o hodinky jak s LCD displejem, tak s ciferníkem. Tyto hodinky jsou společně s hodinkami řady Casio G-Shock využívané dodnes. Na tomto videu můžete vidět opravu hodinek X-33 na ISS.

Samozřejmě nelze opomenout třetí zemi, která poslala člověka do vesmíru. Číňané při svých letech využívají hodinky Fiyta Chronograph. Jedná se o hodinky s Quartz strojkem, které jsou jako jediné certifikované pro let v čínských lodích. Z toho důvodu nechybí logo Šen čou (čínský pilotovaný program) na každém volném kousku hodinek.

Jak lze přečíst výše, ve vesmíru se používají volně dostupné hodinky, které si i my, normální lidé můžeme zakoupit a i přes složitost vesmírných lodí, stanic a všech potřebných systémů, astronauti stále využívají pro kontrolu času jednoduché, nijak nevylepšované hodinky. Velký modrý displej jako v Gravitaci se prostě nenosí 🙂

Zdroje informací:
http://www.chronomag.cz/
http://www.netgrafik.ch/
http://en.wikipedia.org/
http://en.wikipedia.org/
http://www.pilotswatch.nl/

Zdroje obrázků:
http://gevrilgroup.com/…/Watch%20Suspended%20in%20Weightlessness.jpg
http://www.russian-watches.info/ebay/poljot/17jewels/shturmanskie/shturm.jpg
http://www.netgrafik.ch/images/cosmonavigator.jpg
http://watchestobuy.com/images/OmegaFlightmasters.JPG

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.