Průběh kontroly těsnosti skafandru

Vzpomínky na výcvik

„Ještě jedna poslední dnešní simulace s Terrym a Antonem a poté s Terrym opustíme Rusko a vydáme se na vánoční prázdniny. Náš dnešní scénář začal těsně před odpojením Sojuzu od ISS a poté měl následovat návrat na Zemi. Předtím, než můžeme povolit háky a odpojit Sojuz od stanice, musíme provést kontrolu těsnosti našich skafandrů Sokol, abychom se ujistili, že by tyto přetlakové obleky zachránily naše životy v případě dekomprese.

Středa 18. prosince 2013

Na fotografii můžete vidět naše vzduchové propojení se stanicí vlevo od mého levého lokte. Velká hadice je ventilační, což znamená, že v ní proudí vzduch z kabiny, který cirkuluje v našich skafandrech. Menší hadicí proudí zásoby čistého kyslíku.

Vzduchové propojení se stanicí obstarávají dvě šedé hadice s modrými konektory u mého lokte.

Vzduchové propojení se stanicí obstarávají dvě šedé hadice s modrými konektory u mého lokte.
Zdroj: https://plus.google.com/

Při kontrole těsnosti uzavřeme velký modrý ventil, který se nachází na hrudi hned pod přilbou, a začneme dodávat kyslík do skafandru tím, že otevřeme ventil vedle okna. Na paži pak máme tlakový regulátor. Pokud skafandr dosáhne vnitřního tlaku 0,1 atmosféry a od tohoto okamžiku se zvýší tlak na 0,35 atmosféry během 90 sekund, kontrola těsnosti proběhla úspěšně! Znovu otevřeme velký modrý ventil a vypustíme přebytečný tlak do vnitřního prostoru kabiny.

Vypouštěcí ventil poté zůstává nastaven na 0,4 atmosféry během celého letu. V normální situaci je skafandr jednoduše propojen s atmosférou kabiny. Kdyby však tlak v kabině klesl, ventil nedovolí, aby tlak ve skafandru klesl pod 0,4 atmosféry.

Není jednoduché při tomto tlaku ve skafandru pracovat. Svoboda pohybu i zručnost jsou značně omezeny. Proto máme povoleno změnit nastavení vypouštěcího ventilu na 0,27 atmosféry, pokud zrovna neprovádíme nějakou důležitou proceduru, a to ještě jen na 5 minut. Tato úroveň tlaku způsobí změkčení skafandru a také zmenšení jeho objemu. Bohužel je to však příliš nízký tlak na to, abychom si byli jistí, že nedostaneme dekompresní nemoc a proto ten časový limit pěti minut.

Jako u všeho v pilotované kosmonautice a možná i v životě obecně jde o kompromis.“

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázku:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.