Kosmotýdeník 120. díl (29.12.2014 – 4.1.2015)

Pokud jste měli obavy, že v novém roce už nebude vycházet nejdéle fungující seriál našeho webu, tedy Kosmotýdeník, můžete si právě oddychnout. Ani v tomto roce Vás nepřipravíme o souhrn všech významných událostí, které s sebou přinesl týden ležící na pomezí mezi roky 2014 a 2015. Jelikož lidé po celém světě měli v uplynulých dnech většinou příjemnější starosti, nedošlo k ničemu přelomovému. Přesto se najde pár momentů, které by neměly zapadnout.

Blížíme se k planetce Ceres

Zatím nejdokonalejší fotka planetky Ceres, jakou máme k dispozici.

Zatím nejdokonalejší fotka planetky Ceres, jakou máme k dispozici.
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Jedním z nejzajímavějších momentů letošního roku bude mít na svém kontě americká sonda Dawn, která v březnu vstoupí na oběžnou dráhu trpasličí planety Ceres. Bude to poprvé v historii, kdy lidstvo prozkoumá tento největší objekt v pásu asteroidů a také poprvé, kdy uvidíme jakéhokoliv zástupce z kategorie trpasličích planet. A co víc – Dawn kolem Cerery pouze neproletí, ale 6. března vstoupí na její oběžnou dráhu.

Jen pár desítek hodin před koncem roku 2014 začala oficiální přibližovací fáze sondy k trpasličí planetě. Další dny a týdny budou velmi zajímavé – už na konci ledna bude Dawn na Zemi posílat fotky, které svým rozlišením překonají nejlepší fotky Cerery, jaké máme k dispozici díky Hubbleovu teleskopu. Do té doby můžeme spekulovat, co všechno nás na povrchu tohoto tajemného světa čeká? Bude zde voda? Fotky z Hubbleova teleskopu ukazují namodralé oblasti. Nechme se tedy překvapit.

SpaceX se chystá na start

Logo mise SpaceX-CRS 5

Logo mise SpaceX-CRS 5
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com

Původně měla soukromá raketa Falcon 9 v1.1 vynést nákladní loď Dragon k ISS ještě před Vánocemi. Ale všechno pokazil nepovedený zkušební zážeh na rampě. Firma chtěla všechno důkladně vyšetřit, aby měla jistotu. Druhý zážeh už byl v pořádku, ale to už byly Vánoce za dveřmi a s nimi přišlo i volno – nejen pro zaměstnance SpaceX, ale i pro obsluhu kosmodromu. Po štědrém dnu se navíc ISS dostala do pravidelného období, kdy je silně ozářena Sluncem. To klade vyšší nároky na chlazení a proto stanice nemůže vykonávat manévry potřebné k připojení lodi. Start je tedy naplánován na 6. ledna ve 12:20 SEČ.

V uplynulých dnech měly napilno hlavně týmy, které zajišťují přípravy na start. Podle meteorologů by mělo být v okolí kosmodromu v době startu počasí, které na 60% dovolí cestu k obloze. Pokud by z jakéhokoliv důvodu došlo k odkladu, má SpaceX připravený náhradní termín. Tím je 9. leden v 11:09 našeho času. Na palubě Dragonu je uloženo téměř 1700 kilogramů nákladu, mezi kterými jsou i vědecké experimenty, nebo pomůcky k nim. Celkem Dragon veze potřeby pro 256 experimentů, které na stanici proběhnou v rámci 42. a 43. dlouhodobé expedice.

Ještě zajímavější je ale to, co by mělo přijít krátce po startu – SpaceX chystá měkké přistání prvního stupně na speciálně upravené lodi, která se bude nacházet v Atlantiku (více info zde). Má se jednat o první výrazný krok k budoucí znovupoužitelnosti prvních stupňů. Přistávací plošina ASDS s dvojicí tažných člunů vyplula 3. ledna v noci z přístavu Jacksonville na otevřené moře.

Přání do nového roku
Konec roku se již tradičně nese ve znamení přání do roku nadcházejícího. Lidé si posílají „péefka“, na mobilech píší SMS zprávy a internetovým éterem se šíří videoposelství. Pozadu nezůstala ani posádka na Mezinárodní vesmírné stanici. V přiloženém videu ji reprezentují velitel aktuální 42. douhodobé expedice Barry Wilmore z USA a jeho krajan Terry Virts

Kosmické mini-zprávy
Poslední start roku 2014 měla na svém kontě čínská kosmonautika. 31. prosince ve 2:02 našeho času odstartovala z kosmodromu Si-čchang raketa Čchang-čeng 3A. Jejím nákladem byl satelit Fengyu 2-08 určený ke zpřesnění meteorologických předpovědí.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.kosmo.cz/
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/PIA17650_ip.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Ceres_optimized.jpg
http://forum.nasaspaceflight.com/…36055.0;attach=626774;image

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.