Blíží se cesta domů

Trojice kosmonautů ve složení Steve Swanson, Oleg Artěmjev a Alexander Skvorcov pobývá na palubě Mezinárodní vesmírné stanice od 28. března letošního roku. Pomalu se tedy naplňuje jejich tradiční půlroční limit, po kterém se posádky střídají. Swanson a spol. by se měli na Zemi vrátit 11. září a náš dnešní článek shrne všechny události z posledních dnů, které s návratem souvisí. Celý proces totiž ani zdaleka neobnáší jen prosté obléknutí skafandrů, nasednutí do křesel a oddělení od stanice. Tomuto vrcholu předchází celá řada příprav a kontrol.

V pátek 5. září si Alexander Skvorcov a Oleg Artěmjev oproti zbytku posádky o půl hodiny přivstali. Čekala na ně totiž zkouška lodi Sojuz TMA-12M, kterou se budou vracet domů. Šlo o testování systému, jenž se stará o řízení pohybu lodi. Pak se oba kosmonauti pustili do experimentu, při kterém je spodní polovina jejich těla vystavena podtlaku.

Archivní fotka "podtlakových kalhot"

Archivní fotka „podtlakových kalhot“
Zdroj: http://astrosuni.files.wordpress.com/

Simuluje se tím pobyt v gravitaci, přičemž přístroj zkoumá především cirkulaci kapalin ve spodní části těla. Výzkumníci díky tomu mohou lépe porozumět tomu, jak pobyt ve stavu beztíže ovlivňuje lidské tělo. Výsledky jsou nyní obzvlášť důležité, protože kosmonauti se blíží ke konci se orbitální mise. Kosmonautům se ve stavu beztíže voda roztéká volně po těle, je tedy potřeba ji před přistáním alespoň trochu dostat do nohou. Měření zároveň pomohou odhadnout, jak budou těla kosmonautů reagovat po návratu na plnou gravitaci.

Steven Swanson mezitím uložil do palubní ledničky MELFI další ze svých krevních vzorků, které zde ve zmraženém stavu setrvají několik týdnů až měsíců, než je posádka naloží do lodi Dragon. Ta cenný materiál dopraví na Zemi, kde se jej ujmou laboranti. Rozbor tělních tekutin astronautů pobývajících dlouho ve stavu beztíže je dalším z mnoha střípků poznání, které budou klíčové pro cesty mimo zemské gravitační pole.

Po nezbytné pauze na oběd se Swanson, Artěmjev a Skvrocov společně pustili do pročítání manuálu pro sestup. Sice všechny postupy několikrát zkoušeli na Zemi, ale bezpečnostní předpisy jsou neúprosné a proto bylo potřeba si znovu zopakovat všechny úkony, které budou potřeba před oddělením od stanice i po něm. Jen tak mimochodem – ve chvíli, kdy se Sojuz oddělí od stanice, přestane oficiálně existovat 40. dlouhodobá expedice a začne expedice s pořadovým číslem 41, které bude velet ruský kosmonaut Maxim Surajev.

Experiment BCAT

Experiment BCAT
Zdroj: http://www.aeronautica.difesa.it/

Zbytek dne patřil vědeckým experimentům. Wiseman například zkontroloval experiment BCAT (Binary Colloidal Alloy Test), odeslal z něj snímky a znovu nastavil časovač. Tento přístroj zkoumá koloidní roztoky, tedy kapaliny, ve kterých jsou rozptýlené malé částečky pevné hmoty. Následně zkontroloval palubní dozimetry a odeslal data z nich na Zemi.

Během víkendu přichází na ISS tradičně trochu volnější režim. posádka se tedy zaměřila především na úklid stanice – desinfekčními roztoky otírali nejrůznější povrchy a kromě toho se pustili i do vysávání prachu. Ani během volného dne ale nemohli zapomenout na dvě a půl hodiny důkladného cvičení, které jejich svaly připravuje na blížící se návrat do zemské tíže.

Pokud všechno půjde podle plánu oddělí se Sojuz TMA-12M spolu se Swansonem, Artěmjevem a Skvorcovem od dokovacího uzlu modulu Pirs ve  středu 11. září v 1:02 SELČ. O tři a půl hodiny později by se měl jejich návratový modul zavěšený na padácích dotknout kazašské stepi. Návrat posádky z oběžné dráhy budete moci na našem webu sledovat v živém přenosu. připravíme pro Vás článek se všemi potřebnými informacemi. Na orbitálním komplexu zůstane zárodek výše zmíněné 41. dlouhodobé expedice – maxim Surajev, Gregory Wiseman a Alexander Gerst.

Barry Willmore - Alexander Samokuťajev - Jelena Serovová

Barry Willmore – Alexander Samokuťajev – Jelena Serovová
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Na plný počet šesti členů se tato expedice rozroste na konci září, kdy z Bajkonuru odstartuje Sojuz TMA-14M, který na stanici doveze Barryho Willmora, Alexandra Samokuťajeva a Jelenu Serovovou. Tato trojice před pár dny úspěšně zakončila závěrečnou fázi příprav v Gagarinově centru přípravy kosmonautů ve Hvězdném městečku u Moskvy. Noví kosmonauti v pátek 5. září absolvovali nezbytnou tiskovou konferenci a následně se vydali na Rudé náměstí v Moskvě, kde se uskutečnil další tradiční rituál – kladení květin k památníku ruských kosmonautických ikon. Willmore, Samokuťajev a Serovová by se měli do vesmíru vydat 25. září. Ještě předtím ale na našem webu vyjde článek, ve kterém si posádku důkladně představíme.

Zdroje informací
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/iss040e112437_1.jpg
http://astrosuni.files.wordpress.com/2012/11/pants.jpg
http://www.aeronautica.difesa.it/AM_News/PublishingImages/settembre_2014/Cristoforetti%202.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/jsc2014e079804_0.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.