Kosmotýdeník 95. díl (7.7. – 13.7.2014)

K nedělnímu poledni už více než rok a půl patří náš seriál, který rekapituluje dění v uplynulém týdnu, tedy Kosmotýdeník. Také dnes jsme pro Vás připravili tři největší kosmonautické události a pár menších zpráv, které sice nevydají na velký článek, ale rozhodně bychom na ně neměli zapomínat. Ze všeho nejdříve se podíváme na premiérový let zbrusu nové ruské rakety Angara. Pro druhé téma se přesuneme ze severního Ruska do Jižní Ameriky – na start rakety Sojuz, která z Francouzské Guyany vynesla na oběžnou dráhu čtyři telekomunikační satelity. Na závěr si necháme menší pozdvižení, které v Austrálii způsobila raketa Sojuz.

Angara si odbyla premiéru

Angara 1.2 poprvé startuje

Angara 1.2 poprvé startuje
Zdroj: http://netwind.ru/

Více než dvacet let čekalo Rusko na svou první raketu Angara. Začalo se o ní uvažovat už krátce po rozpadu Sovětského svazu, ale vinou technických a finančních problémů se start stále odkládal. Nová raketa má pro Rusy mnoho výhod – v první řadě je modulární, takže je díky unifikovaným dílům možné sestavit jak lehko-, tak i těžkotonážní raketu přesně podle potřeb aktuálně vynášené družice. Druhou výhodou je, že všechny díly pro rakety Angara se budou vyrábět na území Ruské federace a nebudou do nich zapojeny zahraniční podniky. A konečně třetí výhodou je použití nejedovatého paliva, což je oproti Protonu, který létá na toxickou směs dimetylhadrazinu velké plus. Raketám Angara jsme se obecně věnovali v tomto článku, pár dní před startem pak vyšel tento článek, který se zaměřil přímo na aktuální zkoušku.

První start byl naplánovaný na konec června, ale kvůli vadnému ventilu na vedení okysličovadla se musel pokus odvolat. Teprve až 9. července proběhlo všechno podle plánu. Raketa Angara 1.2 se vznesla z odpalovací rampy kosmodromu Pleseck ve 14:00 středoevropského letního času. Její mise trvala pouze 21 minut, ale nemohl za to žádný problém. Tento let byl od počátku plánovaný jako testovací. Šlo jednak o zkoušku prvního stupně, ale především o zkušební zážeh stupně druhého, který má být použitý na silnější variantě Angara A5. „Jedničková“ Angara bude používat druhý stupeň s menším průměrem – to je ostatně důvod, proč nyní odpálená raketa vypadala trochu nesymetricky.

Angara 1.2 na rampě kosmodromu Pleseck

Angara 1.2 na rampě kosmodromu Pleseck
Zdroj: http://netwind.ru

K hornímu stupni byla připojená hmotnostní maketa družice a ta přesně podle plánu dopadla do střeleckého polygonu Kura na poloostrově Kamčatka. Start byl tedy bezchybný a ještě letos bychom se mohli dočkat startu verze Angara A5, o kterou rusové stojí ze všech verzí nejvíce, protože by za pár let mohla nahradit Protony. Na našem blogu se tomuto startu budeme jistě podrobně věnovat.

Jedinou kaňkou je, že se start rakety, na kterou fanoušci kosmonautiky čekali dvacet let, nevysílal živě. První pokus vysílaný živě totiž prý sledoval i prezident Vladimir Putin. Tomu se zřejmě nelíbil odklad a proto nařídil zrušení přenosu. Fanoušci kosmonautiky na celém světě proto byli odkázáni pouze na textové zprávy. Fotografie a video ze startu se na internetu objevily až za několik hodin.

Sojuz nezklamal

Start rakety Sojuz s družicemi O3B

Start rakety Sojuz s družicemi O3B
Zdroj: http://www.satelliteprome.com/

Raketa Angara, které se věnovaly minulé odstavce, si odbyla v minulém týdnu premiéru. Naopak raketa Sojuz, to už je léty prověřený mazák, který má na svém kontě už stovky startů. Tentokrát si připsala svůj osmý start z jihoamerického kosmodromu v Kourou.

Pod aerodynamickým krytem rakety bychom našli čtyři družice systému O3B, které mají zajišťovat připojení k internetu v chudých oblastech mezi 45. rovnoběžkou severní a jižní šířky. Podrobněji jsme se přípravám na start věnovali v tomto článku.

Motory rakety se zažehly přesně podle plánu 10. července ve 20:55 našeho času.O dvě hodiny později se od adaptéru podle plánu uvolnily první dvě družice a za dalších 23 minut se na cestu vydaly i zbývající dva satelity. Start byl úspěšný a řídící týmy budou nyní probouzet družice k životu.

Byl to meteor nebo Meteor?

V posledních dnech a hodinách se na internetu rychle šíří video z Austrálie, kde je vidět zářící objekt na obloze. Včera dokonce na toto téma vyšel článek na portálu Novinky.cz. Mnoho lidí cítí potřebu přinést vlastní odhad původu tělesa – od střídmých, které se přiklání k zániku kosmického smetí, nebo pádu meteoru, přes havárii letadla, až po smyšlené fantasmagorie o návštěvě inteligentních bytostí mimozemského původu.

Bylo by tedy vhodné upozornit, že spekulace již nejsou na místě. S definitivní platností se potvrdilo, že se jednalo o zánik třetího stupně rakety Sojuz, která v úterý osmého července v 17:58 našeho času vynesla do vesmíru meteosatelit Meteor-M #2. Raketa Sojuz startovala z kosmodromu Bajkonur a zamířila na polární oběžnou dráhu. Třetí stupeň zůstal po dokončení své služby na oběžné dráze se sklonem 98,8°k rovníku ve výšce 183 – 198 km. Tady intenzivně třel o atmosféru, takže se stále zpomaloval. Jeho pohyb byl monitorovaný a k zániku došlo 10. července ve 13:42 středoevropského letního času nad jihozápadní Austrálií.

Trajektorie letu třetího stupně rakety Sojuz

Trajektorie letu třetího stupně rakety Sojuz
Zdroj: http://www.spaceflight101.com/

Kosmické mini-zprávy

Raketa Antares na startovní rampě

Raketa Antares na startovní rampě
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Už dnes bychom se měli dočkat třetího letu lodi Cygnus k ISS. Původně měla raketa Antares startovat už včera, ale technici celý proces příprav odložili o 24 hodin kvůli špatnému počasí nad kosmodromem. Ke startu by mělo dojít v 18:52 našeho času. Dá se očekávat, že NASA TV bude celý start vysílat živě. Do té doby si můžete přečíst náš článek s bližšími informacemi o této misi.

Na geostacionární dráze může být brzy docela živo. Družice Jamal 201, přestala v červnu reagovat na pokyny a tudíž nemůže upravovat svou oběžnou dráhu. Vychyluje se ze své původní pozice (90. stupeň východní délky) a posouvá se směrem na západ. Tímto směrem ale leží třeba satelit Thaicom, ale i indické a čínské družice. Pokud se nepodaří přivést dosluhující Jamal zpátky k životu, budou muset družice v jejím okolí provést úhybný manévr. Riziko srážky je ale malé. Pozice Jamalu je dobře známá a navíc známe i rychlost, jako use pohybuje – od původního kurzu se vzdaluje rychlostí 0,025°/den.

Zítra, tedy v pondělí 14.7. by měla v 15:21 našeho času odstartovat z mysu Canaveral raketa Falcon 9 v1.1. Pod aerodynamickým krytem bude ukrývat šestici telekomunikačních satelitů Orbcomm nové generace. Za zmínku stojí, že při tomto startu by se měl první stupeň opět pokusit o měkké přistání do oceánu.

Zdroje informací:
http://www.kosmo.cz/
http://spaceflightnow.com/
http://www.spaceflight101.com/l
http://www.kosmo.cz/

Zdroje obrázků:
http://i.space.com/images/i/000/040/489/i02/russia-angara-rocket-first-launch-ascent.jpg
http://netwind.ru/photo/14/Angara/Plesetsk-Angara-start-1.jpg
http://netwind.ru/photo/14/Angara/Plesetsk-Angara-ust-19.jpg
http://www.satelliteprome.com/wp-content/uploads/2014/07/o3b-satellites-lift-off1.jpg
http://www.spaceflight101.com/uploads/6/4/0/6/6406961/9268657_orig.jpg
http://spaceflightnow.com/news/images/ni1407/12antares_400298.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 95. díl (7.7. – 13.7.2014)”

  1. zdenek napsal:

    Je to mimo mísu – ale bude něco o rossetě ?
    díky, Z.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.