Švestičky z vlastní (vesmírné) zahrádky

Salát vypěstovaný v kosmu v rámci experimentu Veg-01

Abych hned na začátku článku uvedl věci na pravou míru – na dalších řádcích se nebudeme věnovat avizovaným švestkám, ale salátu. Nicméně kdo ví, třeba právě v těchto týdnech začíná nová éra kosmického zahradničení a jednou se dočkáme i těch švestek. Pomyslný startovní výstřel v tomto novém oboru zazněl před několika týdny na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. Pokud za několik desítek let postoupí kosmické pěstování rostlin na novou úroveň, jistě se bude navždy připomínat, že jeden z hlavních zákaldních kamenů tohoto oboru představoval experiment VEGGIE.

Všechno to začalo při třetím ostrém zásobovacím letu lodi Dragon k ISS. V útrobách tohoto kosmického náklaďáku bylo i zařízení VEGGIE (zmínka o něm padla i v tomto souhrnném článku). Co to vlastně VEGGIE, nebo chcete-li VEG-01 je? Ve své podstatě jde o kompaktní skládací fóliovník malých rozměrů, který má v sobě zabudované všechno, co mohou rostliny během svého růstu potřebovat. Jeho úkolem je umožnit posádce pěstovat čerstvé produkty za účelem jejich následné konzumace.

Kontrola experimentu VEGGIE

Kontrola experimentu VEGGIE
Zdroj: http://www.spaceflight101.com/

Dragon kromě samotného fóliovníku doručil i semínka římského salátu. Už od samotného sázení, které proběhlo na začátku května, byl péčí o VEGGIE pověřen Steven Swanson. Kromě nezbytné péče se věnoval i snímkování rostlin a celkovému dokumentování růstu. Steven Swanson denně s injekční stříkačkou zavlažoval rostlinky, aby měly dostatek vláhy. Než se ale mohla posádka zakousnout do listů vypěstovaného salátu, musely proběhnout rozbory jeho složení, zda v sobě rostliny náhodou neobsahují škodliviny.

V zásadě šlo jen o formalitu, protože na ISS není nic, co by mohlo rostliny po nutriční stránce znehodnotit. Experiment VEGGIE zároveň zkoumal i další atributy kosmického pěstování – posádka například měřila množství potřebné vody, nebo odebírala stěry z vybraných míst pro mikrobiologické rozbory – jde hlavně o prevenci, aby na vlhkých místech nezačaly například růst plísně.

Steven Swanson sklízí salát

Steven Swanson sklízí salát
Zdroj: http://www.spaceflight101.com/

V těchto dnech mohla posádka poprvé sklidit výsledek své práce. Role hlavního sklízeče se ujal velitel 40. dlouhodobé expedice, Steven Swanson, který tak mohl svou posádku pohostit historickým pokrmem. Nasbíraný salát byl totiž první rostlinou, která byla vypěstována ve stavu beztíže za účelem konzumace. Na vesmírných stanicích v minulých letech probíhaly experimenty s klíčením rostlin, zkoušelo se, jaký vliv má mikrogravitace na růst klíčků, ale posádka nikdy nepřikročila ke konzumaci plodů své práce. To se změnilo až nyní.

Posádka ale nemohla zkonzumovat celou sklizeň – část vypěstovaných rostlin se totiž dopraví na Zemi, kde podstoupí detailní laboratorní měření. Hlavní důraz bude kladený na mikrobiologické rozbory. Bude se zkoumat, zda se na rostlinách při jejich růstu nepřemnožily patogenní organismy nad bezpečnou úroveň a zda se v rostlinách nenaakumulovaly škodlivé látky vytvořené nebezpečnými mikroorganismy. Vzorky salátu tedy prozatím zamířily do palubních mrazáků MELFI, kde při teplotě několika desítek stupňů pod nulou počkají na přílet další lodi Dragon, která má startovat pravděpodobně v srpnu. Na její palubě se vzorky dopraví na Zemi.

Samotné zařízení VEGGIE je v současné době vyčištěno a vydesinfikováno. Experiment zůstane na ISS připravený ve složeném stavu, takže v dalších měsících a letech bude možné vyzkoušet nové plodiny, ale i odlišné podmínky pro jejich růst. Pokud se jednou lidstvo vydá na dlouhodobé lety vesmírem, které nebudou trvat jen několik měsíců, ale budou se počítat na roky, tak právě pěstování rostlin na palubách lodí může být jedním z důležitých prvků ke zredukování objemu převážených zásob. Hydroponicky pěstované rostliny by v budoucnu mohly sytit i první obyvatele základen na planetě Mars. Tak až jednou donese astronaut svému veliteli švestičky z vlastní hydroponické zahrádky, snad si vzpomene, že tohle všechno začalo na ISS u několika rostlinek římského salátu.

Dočkáme se jednou plodin pěstovaných na Marsu?

Dočkáme se jednou plodin pěstovaných na Marsu?
Zdroj: http://i.space.com/

Zdroje informací:
http://www.spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://a.abcnews.com/…/HT_nasa_Space_Lettuce_farming-thg_130912_16x9_992.jpg
http://www.spaceflight101.com/uploads/6/4/0/6/6406961/2986593_orig.jpg
http://www.spaceflight101.com/uploads/6/4/0/6/6406961/3094156_orig.jpg
http://i.space.com/images/i/000/005/840/i02/h_mars_crops_02.jpg?1292271659

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.