Družice Galileo se testují naplno

V současné době krouží kolem naší planety na střední oběžné dráze pouhé čtyři satelity rodícího se evropského navigačního systému Galileo. Jedná se o nejmenší počet, který je potřeba pro přesné zaměření polohy na Zemi. Jak jsme psali v tomto článku, validační fáze úspěšně skončila a celý systém tak může přejít do další, finální etapy. Systém Galileo bude v dalších letech doplňovaný o další a další satelity, až jich nakonec bude kolem Země kroužit třicet.

V minulých týdnech a měsících se v nizozemském středisku ESTEC u města Noordwijk důkladně testovaly pátý a šestý satelit systémů Galileo. Nyní jsou jejich zkoušky u konce a na obě družice čeká naložení na transportní loď, která je převeze od evropských břehů až do přístavu ve Francouzské Guyaně. Odtud pak  zamíří cenný náklad přímo na kosmodrom v Kourou, kde se satelity spojí s nosnou raketou Sojuz. Pokud půjde všechno podle plánu, měly by se družice dostat na oběžnou dráhu 22. srpna.

Kontejner se sedmým satelitem Galileo.

Kontejner se sedmým satelitem Galileo.
Zdroj: http://www.esa.int/

Ale pojďme zpátky do technického centra evropské kosmonautiky, do ESTECU. Jelikož testovací stanoviště zvládá současně obsloužit pouze dvě družice Galileo, uvolnilo se přípravami na odjezd „pětky a „šestky“ místo, a tak mohl do Nizozemí zamířit sedmý satelit. Stejně jako v případě dvou družic připravovaných k odeslání je jeho výrobcem společnost OHB sídlící v německých Brémách – samotný navigační systém pak dodává firma Surrey Satellite Technology Ltd z britského Guildfordu.

Satelit byl před cestou uložený do speciálního kontejneru, který kromě jiného zajišťoval správné větrání a ideální prostředí pro cenný náklad. Po 400 kilometrech cesty mohli technici konečně otevřít dveře kontejneru a uprostřed sterilní místnosti vysunout náklad ven. Na družici bude čekat několikatýdenní testování. Půjde například o vibrační testy, které budou napodobovat chvění, jemuž bude satelit vystavený během startu rakety. Kromě toho družice zamíří do vakuové komory, kde si bude muset poradit s extrémními změnami teploty v prostředí bez vzduchu. Satelity Galileo mají na oběžné dráze fungovat po dobu 12 let, takže je nutné, aby všechno fungovalo správně.

Vykládání sedmého satelitu Galileo.

Vykládání sedmého satelitu Galileo.
Zdroj: http://www.esa.int/

Zkoušky budou jistě důkladné, ale stejně se svou podrobností nevyrovnají tomu, co podstoupily „pětka“ a „šestka“, které do ESTECu dorazily vloni v květnu – a teprve nyní opouští jeho brány. Abychom zjistili, proč tomu tak je, musíme si nejprve říci pár slov k tomu, jaké etapy měl program Galileo. Na úplném začátku byly zkušební družice GIOVE, které měly otestovat ty nejzákladnější principy. Po nich odstartovaly do vesmíru čtyři satelity Galileo označované jako IOV – In Orbit Validation, tedy družice určené k prvotním testům a kalibraci celého systému – více info zde.

Vizuální inspekce páté družice Galileo.

Vizuální inspekce páté družice Galileo.
Zdroj: http://gpsworld.com/

Od „pětky“ ale už budou další družice Galileo označované nikoliv zkratkou IOV, ale FOC (Full Operational Capability). Důležité je, že satelity série FOC se od série IOV liší – jednak mají jiného výrobce (již zmíněnou firmu OHB), ale nabízejí navíc zlepšený výkon. Kvůli tomu bylo potřeba „pětku“ a „šestku“ testovat skoro rok, aby se odhalily všechny případné slabiny nových družic. Díky tomu už se další družice série FOC nemusí testovat až tak podrobně a v ESTECu se ohřejí jen pár týdnů.

„Sedmička“ dorazila do zkušební oblasti před pár dny a „osmička“ se na cestu do Nizozemí vydá v červnu. Oba tyto satelity by měly do kosmu startovat společně ještě letos v říjnu. Kromě aktuálně používané rakety Sojuz, která vynáší na oběžnou dráhu vždy dvojici družic by mohlo být v budoucnu možné využít i nejsilnější evropský nosič současnosti – raketu Ariane 5, která by mohla vynášet najednou čtyři satelity. Bylo by ale potřeba udělat na raketě několik úprav.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/14495803-1-eng-GB/Galileo_unboxed_node_full_image.jpg
http://www.esa.int/…/14496096-1-eng-GB/Galileo_container_node_full_image.jpg
http://www.esa.int/…/rolling_out_galileo/14496131-1-eng-GB/Rolling_out_Galileo.jpg
http://gpsworld.com/wp-content/uploads/2013/11/Galileo_inspection-W.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.