Rusové připravují svůj náklaďák

O zásobování Mezinárodní vesmírné stanice se starají prakticky všechny kosmické agentury, které jsou do projektu zapojené. Evropa má svou ATV, Japonci disponují HTV, Američanům vozí náklady Dragon a Cygnus. Nejčastěji ale se zásobami na stanici létají Rusové se svými osvědčenými loděmi Progress. Ty startují většinou čtyřikrát do roka a pokaždé s sebou přivezou asi dvě a půl půl tuny zásob. V těchto dnech se na kosmodromu Bajkonur připravuje start další nepilotované kosmické lodi, která má dovést čerstvé zásoby na momentálně jedinou obydlenou vesmírnou stanici.

Bajkonur ještě halí tma, ale lokomotiva táhnoucí raketu Sojuz se vydává na cestu.

Bajkonur ještě halí tma, ale lokomotiva táhnoucí raketu Sojuz se vydává na cestu.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Progress M-22M je 54. zástupcem, který vyrazí vstříc ISS. Technici jej naplnili nákladem, připojili aerodynamický kryt a následně celou sestavu napojili na nosnou raketu Sojuz. V pondělí ráno, ještě než kazašskou step zalily první sluneční paprsky, se otevřely těžké dveře hangáru, kde se v minulých dnech připravovala a skládala raketa Sojuz. Lokomotiva roztočila své motory a po mnohokrát osvědčených kolejích se vydala na několik hodin dlouhou cestu směrem ke startovní rampě.

Raketa položená na upraveném vagonu dorazila na místo startu na přelomu rána a dopoledne. Do vzpřímené polohy se padesát metrů vysoký nosič dostal díky soustavě hydraulických zvedáků. Následně se daly do pohybu i dvě postranní obslužné věže, které nakonec skryly celou raketu. V dalších hodinách se po jejich přístupových chodníčcích budou pohybovat technici, kteří budou připravovat raketu na start. Obslužné věže zajistí, že se snadno dostanou ke všem potřebným místům.

Raketa Sojuz schovaná mezi dvojicí obslužných věží.

Raketa Sojuz schovaná mezi dvojicí obslužných věží.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Se startem se prozatím počítá na dnešek, v 17:23 našeho času. Rusové příliš často starty neodkládají, takže se dá s tímto termínem počítat poměrně přesně. Zájemci budou moci celou událost sledovat naživo v internetovém vyslání NASA TV. Dvě minuty po startu se odhodí čtveřice pomocných urychlovacích bloků, které spalují letecký petrolejkapalný kyslík. Devět minut po startu dohoří i horní stupeň rakety a loď Progress se usadí na dočasné oběžné dráze.

Tady rozvine své solární panely, začne nabíjet palubní baterie a aktivuje navigační přístroje a komunikační antény. Dalším krokem bude série zážehů, které přiblíží Progress k ISS. Nebude to trvat dlouho, od startu uplyne pouhých šest hodin a kosmická loď by se měla ve 23:25 našeho času připojit k modulu Pirs.

Palubní kamera na Progressu M-20M během pondělního odletu

Palubní kamera na Progressu M-20M během pondělního odletu
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Ještě předevčírem tento dokovací port okupovala jiná loď, Progress M-20M, který na stanici dovezl zásoby vloni v červnu. Posádka jej naplnila odpadky a nepotřebnými věcmi. V pondělí 3.2. v 17:21 našeho času se Progress oddělil od modulu Pirs a uvolnil tak místo svému kolegovi, který zatím čeká na Zemi. Starý Progress by měl v zemské atmosféře shořet 11. února.

Nový Progress má na své palubě téměř 2 800 kilogramů nákladu. Velká část připadá na kapaliny – celých 800 kilogramů připadá na palivo, které se přečerpá do vnitřní nádrží a poslouží při změnách oběžné dráhy. Najdeme tu i 50 kg kyslíku a 420 kg vody. 1 300 kilogramů váží náhradní díly, vědecké experimenty a zásoby pro šestičlennou posádku.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/station/exp38/140203prog54p/energia9_600399.jpg
http://spaceflightnow.com/station/exp38/140203prog54p/energia2_600399.jpg
http://spaceflightnow.com/station/exp38/140203prog54p/energia13_600399.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/2014-02-03_10h24m42s_0.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.