Kosmotýdeník 75. díl (17.2. – 23.2.2014)

Jako každý týden i tento na vás čeká aktuální souhrn toho nejdůležitějšího, co se událo v kosmonautice za poslední týden. V aktuálním vydání kosmotýdeníku se v prvních dvou velkých zprávách budeme věnovat startu rakety Delta IV a nového satelitu GPS. Druhá zpráva pak ukáže, jaký pokrok se dělá při výrobě a přípravách na misi EFT-1. V konečném souhrnu krátkých zpráv se můžete těšit na novinky z Měsíce, jedno výročí, zprávu z dění z ISS a na konec se podíváme na Slunce. Přeji vám příjemnou neděli a zajímavé čtení.

Nový GPS satelit

GPS 2F-5

GPS 2F-5
Zdroj: http://www.spacenews.com/

GPS, tedy Global Positioning Systém všichni známe, nejčastěji jako navigační systém pro navigaci v rámci našich cest na neznámá místa. Tento vojenský systém má však dlouhou historii a byl zahájen v roce 1973, v roce 1978 vzlétla první z tehdy dvaadvaceti plánovaných družic. Systém je postupně inovován a staré satelity jsou postupně nahrazovány těmi novými. A podobné to bylo i 21. února 2014, kdy vzlétl nový moderní satelit systému GPS, jehož název zní GPS 2F-5. Ten má za úkol nahradit jiný dosluhující satelit ze systému, který je na své pozici od roku 1997 a již překročil svoji plánovanou životnost o pořádný kus. Nejstarší ze současných stále funkčních satelitů má dvacet dva let.

Současný systém GPS se skládá z 31 družic, které jsou různě staré a hlavně také poněkud jinak technicky vybavené. Novější satelity jsou samozřejmě přesnější, mají rychlejší odezvu a větší rozlišení. Díky tomu, že je celý systém pomalu nahrazován stále novými kousky, můžou se schopnosti celého systému jako celku, zlepšovat a rozvíjet. Nesmíme však zapomínat, že jde o vojenský projekt, který patří ministerstvu obrany USA, a proto pro běžné civilní použití nejsou samozřejmě všechny služby dostupné, nebo jsou ty stávající omezovány. Zajímavou odpovědí na tento sytém by mohl být budovaný evropský navigační systém Galileo.

Satelit do vesmíru vynesla raketa Delta IV. startovalo se z Cape Canaveral z komplexu 37. Start proběhl v 02:29 CET a byl bez obtíží. Pomocí tři zážehů posledního stupně rakety, se satelit dostal na konečnou oběžnou dráhu. Tento rok se chystají ještě další dva straty nových družic systému GPS. Jeden by měl proběhnout v květnu a druhý v listopadu. Je zajímavostí, že již dále nejde navyšovat počet družice, limit je třicet dva, poté by bylo třeba změnit vysílací frekvenci a upravit celý systém. Další dva starty proto, stejně jako u tohoto, nahradí již staré a dosluhující družice.

Start Delta IV

Start Delta IV
Zdroj: http://www.decaturdaily.com/

Start Delta IV.

Start Delta IV.
Zdroj: http://gpsworld.com/w

Příprava na EFT-1 pokračuje

U raket Delta ještě chvíli zůstaneme. Poté, co americký prezident Obama vyhlásil program SLS a znovu obnovený Orion (MPCV), se věci už hodně posunuly. Na našem blogu můžete postupně sledovat, jak se vyvíjí situace kolem tohoto nového programu, který má na svém konci umožnit NASA opět startovat s astronauty na kosmické mise, tentokrát i mimo orbitu Země. To nejbližší, co nás v rámci tohoto programu čeká je bezpilotní start lodi Orion, který má prověřit jednak systémy lodi, ale také to, zda bude loď schopná vstoupit do atmosféry rychlostí, simulující návrat druhou kosmickou rychlostí. Orion bude vstupovat rychlostí 32 000 km/h a to prověří zejména tepelný štít.

Vývoz urychlovacího stupně pro misi EFT-1

Vývoz urychlovacího stupně pro misi EFT-1
Zdroj: http://bloximages.newyork1.vip.townnews.com/

Protože však nová americká těžkotonážní raketa ještě není hotova a její první start je plánován až na rok 2017, bylo potřeba pro letový prototyp lodi Orion najít jiný nosič, kterým není nic menšího, než raketa Delta IV Heavy. A právě tato raketa tento týden překonala další milník, který ji směřuje k očekávanému startu, jenž by měl přijít ke konci tohoto roku. Tento týden byl totiž dokončen první ze dvou urychlovacích stupňů rakety. Urychlovací bloky u Delta IV Heavy jsou vlastně přidané další dva první stupně rakety a starty této rakety bývají skutečně velkolepé a stojí za zhlédnutí.

Mise EFT-1 se tedy zase o pořádný kus přiblížila realizaci a my vám zde na blogu můžeme slíbit, že se jí i nadále budeme věnovat a přinášet vám aktuální pokrok v těchto programech.

Urychlovací stupeň pro Delta IV Heavy

Urychlovací stupeň pro Delta IV Heavy
Zdroj: http://bloximages.newyork1.vip.townnews.com/

Kosmické mini-zprávy

Tento kosmotýdeník nabídne sice jen dvě hlavní zprávy, ale nebojte se, že byste byli ochuzeni o důležité informace. Několik témat již bylo totiž tento týden zpracováno na blogu a ne každý týden se objeví tolik informací, aby vystačily na tolik velkých zpráv. Nicméně následujíc přehled snad vyčerpá vše důležité, co tento týden dal.

Tento týden se od Mezinárodní kosmické stanice úspěšně odpojila loď Cygnus, která zde prováděla první objednanou zásobovací misi. O den později shořela nad jižním Tichým oceánem.

20. února to bylo přesně padesát dva let, kdy na svoji misi odstartoval john Glenn a stal se prvním Američanem, který oblétl Zemi. Věnovali jsme se mu aktuálně v seriálu Vesmírné osudy.

Lunární vozítko Yutu se aktuálně chystá na přežití lunární noci a všichni očekávají, zda noc přečká. Po problémech, o kterých jsme psali v minulém kosmotýdeníku, není totiž jisté, zda tuto noc ještě zvládne.

Ultrafialový teleskop IRIS nasnímal velice zajímavou sluneční erupci a vytvořil si tak vlastní rekord prozatím největší erupce, která se mu povedla nasnímat. Video naleznete zde.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
https://kosmonautix.cz/
http://www.decaturdaily.com/

Zdroje obrázků:  
http://www.americaspace.com/wp-content/uploads/2012/06/309763_216734731729600_129562970446777_520126_180503070_n.jpeg
http://www.spacenews.com/sites/spacenews.com/files/images/articles/gps2f_4x3.jpg
http://gpsworld.com/wp-content/uploads/2014/02/div_gpsiif5_l5.jpg
http://bloximages.newyork1.vip.townnews.com/decaturdaily.com/content/tncms/assets/v3/editorial/8/b0/8b0d6876-9b49-11e3-a58b-0017a43b2370/5307d67fe097b.image.jpg
http://bloximages.newyork1.vip.townnews.com/decaturdaily.com/content/tncms/assets/v3/editorial/a/28/a2804fe6-9b49-11e3-a130-0017a43b2370/5307d6a73f512.image.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Kosmotýdeník 75. díl (17.2. – 23.2.2014)”

  1. SuperRAPIT napsal:

    To mi udělala armáda a NASA pěkný dárek k mým narozeninám. Přesně 21. února, kdy jsem se narodil, vzlétla jedna z mích nejoblíbenějších raket. I když Delta IV Heavy je hezčí, ale na ní si musím ještě chvílí počkat. Ale může se zdát, že po letošním startu už nemusí nikdy Delta IV Heavy vzlétnout?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.