Kosmotýdeník 62. díl (18.11. – 24.11.2013)

I poslední listopadová neděle bude vyhrazena kosmotýdeníku, tedy souhrnu toho nejzajímavějšího, co se za poslední týden událo v kosmonautice. Dnes se budeme věnovat misi Swarm, určené pro studium magnetického pole země, navážeme zprávou o problémech a řešeních, které aktuálně provází SpaceX a jejich raketu Falcon 9. Kosmotýdeník dnes uzavřeme vizuální vzpomínkou na start amerického MAVENu, který úspěšně míří k Marsu.

Mise Swarm odstartovala

Trojice družic Swarm při oddělení z posledního stupně nosné rakety

Trojice družic Swarm při oddělení z posledního stupně nosné rakety
Zdroj: http://i.stack.imgur.com/

22. listopadu odstartovala z kosmodromu Pleseck na špičce rakety Rokot trojice satelitů z dílny Evropské kosmické agentury v rámci mise Swarm. Trojice identických družic má na starosti monitorování magnetického pole Země, interakce energetických částic se zemskou atmosférou a další činnosti ohledně magnetického obalu Země. Poznání zákonitostí magnetického pole je důležité pro předvídání poruch, které by mohly nastat při velkých výronech částic od Slunce, nebo jiných nečekaných událostech, které ovlivňují magnetosféru.

Avšak družice nebudou zaměřené jen na částice putující k nám z vesmíru, ale budou měřit i magnetické signály zemského jádra, pláště, kůry, oceánů, ionosféry i magnetosféry. Výhodou této mise je to, že družice startují tři, odtud jejich název Swarm (roj). Díky tomu, že tři satelity budou každý měřit v jiné oblasti, se podaří pohlédnout na zákonitosti neustále pohybujícího se magnetického pole Země ze širší perspektivy a lépe pochopit principy, které jej doprovází. Tyto znalosti pomohou například předcházení problémům, které vznikají při velkých slunečních bouřích. Zajímavostí je, že na palubách družic jsou české akcelerometry. Čeští vědci mají bohaté zkušenosti právě se studiem magnetosféry a ionosféry už od sedmdesátých let, kdy letěl do vesmíru první Magion.

Start z Plesceku dopadl dobře a raketa a následně i druhý stupeň navedly družice na správnou oběžnou dráhu. Misi Swarm se podrobně budeme věnovat v některém z následujících článků.

Swarm

Swarm
Zdroj: http://spaceinimages.esa.int/

Problém druhého stupně Falconu 9

Druhý stupeň a motor Merlin 1D

Druhý stupeň a motor Merlin 1D
Zdroj: http://www.spaceflightnow.com/

V září tohoto roku startoval první vylepšený Falcon 9 v1.1 a i když z pohledu ze země byl jeho start bezchybný, na oběžné dráze se nepodařilo naplnit jeden z důležitých testů. Druhý stupeň rakety pohání motor Merlin 1D, určený pro let ve vakuu. Motor se však při zářijovém startu nepodařilo napodruhé restartovat přímo na oběžné dráze, což je problém, protože se tím značně snižuje možnost navádění družic na správné oběžné dráhy, nebo lety do vzdálenějších částí kolem Země. SpaceX prohlásila, že problém jistě vyřeší a zdá se, že nyní už známe příčinu neúspěchu tohoto testu.

Logo mise SES-8

Logo mise SES-8
Zdroj: http://www.spaceflightnow.com/

Druhý stupeň byl samozřejmě testován na zemi, kde se žádné podobné poruchy nevyskytly, ale na oběžné dráze způsobil neúspěch restartu motoru mráz. Palivové potrubí zamrzlo od hluboce podchlazené nádrže s kyslíkem spojené s vlivem okolního mrazivého prostředí vesmíru. Zatímco na zemi se sice potrubí od nádrže také ochlazovalo, ve vesmíru na něj působil i okolní chlad, což způsobilo zamrznutí paliva a neschopnost motoru znovu nastartovat. Problém se dá prý vyřešit přidáním izolační vrstvy a proto se snad při druhém startu se satelitem SES-8 naplánovaným na 25. listopad už dočkáme bezchybného chodu. Při této misi je to dokonce nutností, protože tento satelit bude potřebovat sílu druhého stupně Falconu k tomu, aby se dostal na správnou oběžnou dráhu.

Mezitím probíhal zkušební zážeh prvního stupně rakety Falcon 9, při kterém došlo k výraznému úniku kyslíku, ale zdá se, že problém není nikterak závažný a datum startu neohrozí. Dáváme však ke zhlédnutí toto video, na kterém vypadá únik opravdu impozantní.

MAVEN na cestě k Marsu

V pondělí 18. listopadu úspěšně odstartovala sonda MAVEN určená k průzkumu atmosféry planety Mars. Startu i misi sondy jsme se věnovali v samostatném článku a proto vám dnes přineseme jen pár zajímavých obrázků ze startu, které stojí za zhlédnutí.

Atlas V s MAVENem startuje

Atlas V s MAVENem startuje
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Start MAVENu

Start MAVENu
Zdroj: http://farm8.staticflickr.com/

Start MAVENu

Start MAVENu
Zdroj: http://farm4.staticflickr.com/

Zdroje informací:
http://www.spaceflightnow.com/
http://www.esa.int/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://i.stack.imgur.com/GWnvV.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/proxy/JJJpqOtFC3zADldXO2uH2MQ
http://spaceinimages.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2012/11/swarm_instruments_side_view/12120613-2-eng-GB/Swarm_instruments_side_view.jpg
http://www.spaceflightnow.com/falcon9/007/131122engine/22merlin1d_400245.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/10933173944_ea869be1c0_o.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7309/10963107273_1c31e9a3b5_b.jpg
http://farm4.staticflickr.com/3671/10962871645_e4389ed648_b.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.