Kosmotýdeník 46. díl (29.7. – 4.8.2013)

Po týdnu je tu opět kosmotýdeník a tři nejzajímavější zprávy, které tento týden přinesl na poli kosmonautiky. Dnes se můžete těšit na aktuální start další japonské zásobovací lodi Kounotori, blíže se podíváme i na náklad, který na ISS veze. Další zprávou se zaměříme na aktuální dění na Marsu a dnešní kosmotýdeník uzavřeme několika fotografiemi, které mapují dokončení prvního letového kusu nového Falconu 9 v1.1. Přejeme příjemné čtení a hezkou neděli.

Kounotori na cestě k ISS

Start rakety H-IIB s lodí Kounotori

Start rakety H-IIB s lodí Kounotori
Zdroj: http://i.space.com/

Japonská zásobovací nepilotovaná nákladní loď Kounotori, neboli původně HTV včera večer odstartovala z kosmodromu Tanegashima na jihu Japonska v 21:48 SELČ. Na ISS přiváží zásoby nových potravin, zdravotnického zařízení, servisních dílů pro stanici a vědecké experimenty. Od září 2009 je to už čtvrtý exemplář této zásobovací lodi, kterou financuje a jako svůj příspěvek ke stavbě ISS posílá Japonská kosmická agentura JAXA. Podobně jako evropská ATV i Kounotori po splnění své mise a naplněním odpadky shoří při návratu v atmosféře. Včerejší start můžete vidět na tomto videu.

Kounotori poletí k ISS přibližně šest dní a svými motory bude postupně zvyšovat svoji oběžnou dráhu a stíhat ISS. Počáteční oběžná dráha je totiž přibližně 200x300km se sklonem 51,6 ° k rovníku – ISS však lítá na dráze rovnající se 410 kilometrům od povrchu Země.

Na palubě zásobovací lodi přiletělo krom běžného nákladu i několik speciálních položek. Zajímavý je určitě malý robot Kirobo, který bude tímto doručen na stanici a o kterém se více dočtete na našem fóru. Další pozornosti hodnou položkou nákladu je experiment Ham TV, který umožní amatérům navázat spojení se stanicí a provádět video konference. Novinkou bude i super-HD 4K kamera, která se využije ke sledování komety Ison, která by se k Zemi měla přiblížit na podzim.

Krátce z Marsu

Phobos a Deimos vyfocené kamerou Mastcam

Phobos a Deimos vyfocené kamerou Mastcam
Zdroj: http://kakadu48.sweb.cz/

Po Marsu se i nadále prohání dvě vozítka. Jednak je to vozítko Opportunity, které si aktuálně připsalo svůj nový rekord. Po Marsu jezdí už od ledna 2004 a za tu dobu ujelo už více jak 38 kilometrů a právě překonání 38 kilometrů je nejaktuálnější rekord vozítka. V současnosti vozítko směřuje k Solander Point, ke kterému mu zbývá necelých padesát metrů.

Curiosity, nejnovějšímu vozítku na povrchu Marsu se blíží jedno velké výročí. Už za dva dny oslaví jeden rok na povrchu rudé planety. Aktuálně se mu podařil úctyhodná fotografie obou měsíců Marsu – Phobos a Deimos. Fotografii stvořila kamera Mastcam-100.

 Falcon je připraven

Přípravě prvního startu rakety Falcon 9 v 1.1 se na našem blogu věnujeme dlouhodobě a přinášíme nejaktuálnější informace z postupu přípravy k prvnímu startu. Dnes se však podíváme hlavně na několik zajímavých fotografií, které vznikly k události dokončení prvního letového kusu této vylepšené rakety. Jen dodám, že první start by měl na orbitu vynést Kanadský satelit Casiope, nyní se můžete kochat novým uspořádáním motorů Falconu.

Zaměstnanci SpaceX oslavují první dokončený Falcon 9v1.1

Zaměstnanci SpaceX oslavují první dokončený Falcon 9v1.1
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com/

 

Motorová sekce Falconu 9 v1.1

Motorová sekce Falconu 9 v1.1
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=31402.0;attach=535587;image

Dokončený Falcon 9 v1.1

Dokončený Falcon 9 v1.1
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com/

 

Zdroje informací:
http://www.nasaspaceflight.com/
http://www.spacex.com/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroj obrázků:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/HTV-2_Kounotori_2_approaches_the_ISS_4.jpg/1280px-HTV-2_Kounotori_2_approaches_the_ISS_4.jpg
http://i.space.com/images/i/000/031/411/i02/japan-htv-4-cargo-ship-launch.jpg?1375560022
http://kakadu48.sweb.cz/curiosity/0351_MR_Deimos_and_Phobos.jpg
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=31734.0;attach=535633;image
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=31402.0;attach=535587;image
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=31402.0;attach=535587;image

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.