Kosmotýdeník 28. díl (24. 3. – 30. 3. 2013)

Start rakety Sojuz

Dvacátý osmý díl Kosmotýdeníku s sebou opět přináší aktuality z tohoto týdne. Nejprve se podíváme na start rakety Sojuz s tříčlennou posádkou. Jednalo se o první pilotovaný let, který využil rychlý profil letu. Loď se tak za 6 hodin po startu spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Tato funkce se zatím používala pouze u posledních letů nákladní lodě Progress. Kosmická loď Dragon se vrátila ze své cesty. V úterý přistála na hladině Pacifiku. Přistání bylo plánováno na pondělí, ale kvůli nepřízni počasí bylo přistání odloženo. Nakonec se podíváme na cestu sondy Voyager 1 a jak je to s únikem do mezihvězdného prostoru.

Sojuz s posádkou při přiblížení k ISS

Sojuz s posádkou při přiblížení k ISS
Zdroj: http://d1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net/

Kosmický sprinter

Tři astronauti se ve čtvrtek večer vydali na svoji cestu k Mezinárodní vesmírné stanici. Po čtyřech obletech Země se se stanicí spojili. Za svitu Měsíce odstartovala raketa Sojuz s velitelem Pavlem Vinogradovem, letovým inženýrem Alexandrem Misurkinem a s veteránem Christopherem Cassidym. Jejich oběžná dráha byla skoro identická s orbitou ISS. Po devíti minutách po startu se rozevřely solární panely a vyklopily se antény. Tento let prokázal funkčnost a spolehlivost ruské lodě Sojuz. Astronauti využili takzvaný rychlý profil letu a k Mezinárodní vesmírné stanici se připojili pouhých šest hodin po startu. Jednalo se o první pilotovaný let, který tento letový plán použil. Před tím ho využívaly ruské nákladní lodě Progress. Normálně let ke stanici trval okolo dvou dnů. Kabina Sojuzu není moc velká a pro tři astronauty je setrvání dosti nepohodlné. Proto tuto změnu jistě uvítají. Astronaut Pavel Vinogradov je jedním ze zkušených ruských astronautů. Ve vesmíru strávil přes jeden rok během svých dvou misí. Christopher Cassidy už do vesmíru letěl. Bylo to na palubě raketoplánu. A třetí člen posádky Alexandr Misurkin je nováček. Do kosmu se podíval poprvé. Astronauti se připojili k tříčlenné posádce, která měla od poloviny března stanici celou pro sebe. Hlavními úkoly mise jsou především pokusy a testy v americkém modulu Destiny, v japonském Kibu a v evropském modulu Columbus.

Dragon přiváží náklad

Nepilotovaná loď Dragon v úterý přistála na hladině Pacifiku. S sebou vrátila 1210 kilogramů nákladu a jednu stavebnici LEGO, která byla na ISS přes dva roky. Nyní je loď Dragon jedinou lodí, která je schopná přivézt náklad z nízké oběžné dráhy zpět na Zemi. Hlavní ruská nákladní loď Progress vždy zanikne v atmosféře.

 

Voyager 1 na cestě ze Sluneční soustavy

Voyager 1 na cestě ze Sluneční soustavy
http://i.i.com.com/

Jak uniknout ze Sluneční soustavy?
Vědci z NASA se snaží přijít na to, kde se nachází nejvzdálenější objekt, který člověk kdy vytvořil. Konkrétně sonda Voyager 1. Sonda má mnoho indikátorů a senzorů, které analyzují prostředí kde se zrovna nachází. Jisté je, že sonda je na hranici Sluneční soustavy. Ale dostal se Voayger 1 do mezihvězdného prostoru? Sonda má za sebou již 35 let letu a od Země urazila přes 18 miliard kilometrů  Míří obrovskou rychlostí pryč od Slunce, ale není jasně zřejmé, kde sonda je. Nyní je Voyager 1 v oblasti, o které jsme ještě před několika lety nevěděli. Slunce chrlí do svého okolí sluneční větry, které vanou od hvězdy pryč. Větry vytváří bublinu, která se nazývá heliosféra. Sonda má na sobě indikátory, které sílu těchto slunečních větrů měří. Takto vědci měří části sféry vlivu Slunce a snaží se je pochopit a charakterizovat. Voyager 1 zaznamenal v posledních několika týdnech razantní pokles intenzity slunečních větrů a nárůst energetických částic, které přicházejí z mezihvězdného prostoru. Vědci, kteří mají sondu na starost  se ale shodují na tom, že sonda ještě Sluneční soustavu neopustila.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.livingfuture.cz/
http://www.universetoday.com/

Zdroje obrázků:
http://i.i.com.com/cnwk.1d/i/tim/2013/03/20/voyager1_610x453.jpg
http://economictimes.indiatimes.com/thumb/msid-19270722,width-652,resizemode-4/soyuz-us-russian-crew-blasts-off-to-space-station.jpg
http://d1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net/wp-content/uploads/2013/03/soyuz1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Kosmotýdeník 28. díl (24. 3. – 30. 3. 2013)”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.