Kosmotýdeník 24. díl (24. 2. – 2. 3. 2013)

Motor druhého stupně rakety Falcon 9

V novém Kosmotýdeníku rozebereme start rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Dragon. Let k Mezinárodní vesmírné stanici není bez problémů. Několik hodin po startu bylo velice napínavých. Tři svazky motorů přestaly fungovat. Nicméně nyní je již závada opravena a Dragon je na cestě ke stanici. Denis Tito představil svůj plán cesty k Marsu. Celá mise počítá s tím, že dvoučlenná posádka obletí planetu Mars a po 501 dnech přistane zpět na Zemi. Letový plán je navržen tak, aby byla rizika co nejvíce snížena. Dva měsíce trpasličí planety Pluto budou mít nová jména. Po ukončení internetového hlasovaní měly nejvíce hlasů jména Vulkán a Cerberus. O pojmenování však rozhodne až Mezinárodní Astronomická Unie.

Falcon 9 při přípravách na start

Falcon 9 při přípravách na start
Zdroj: http://www.trbimg.com/

Dragon je již na cestě

V pátek, 1. března 2013, odstartovala loď Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici s necelou tunou nákladu. Po čtvrté hodině odpoledne letový ředitel oznámil, že vše je pořádku a všechno je připraveno na start. Minutu před startem se počítač rakety Falcon 9 přepnul do startovního módu a v 16:10 středoevropského času se po zažehnutí devíti motorů vznesla raketa nad floridské pobřeží. Za minutu a půl dosahuje raketa nadzvukové rychlosti a stále zrychluje. Nosič v tuto chvíli odolává maximálnímu aerodynamického namáhání. Tři minuty po startu se postupně všech devět motorů vypnulo a po oddělení prvního stupně se zažehnul motor druhého stupně. V 16:19 byla loď Dragon bezpečně na oběžné dráze Země a motor byl vypnut. Následovala separace lodě od druhého stupně a rozevření solárních panelů. O půl sedmé večer vydala firma SpaceX prohlášení, že start se podařil, ale na palubě lodi vyskytl problém s palivovým ventilem. Dragon má celkem čtyři svazky motorů, ale v tuto chvíli fungoval pouze jeden. Naplánovaný zážeh motorů, který měl dostat loď na oběžnou dráhu k ISS se neuskutečnil, kvůli nefunkčnosti tří motorových svazků. O půl desáté večer napsal na Twitter zakladatel firmy SpaceX, Elon Musk, že bloky motorů číslo 1 a 4 jsou aktivní a že Dragon nyní přešel do aktivního řízeného letu. Okolo půl jedenácté večer se už podařilo zapojit všechny motorové svazky a všechny systémy fungovaly správně.
SpaceX nakonec krizovou situaci zvládla a my se můžeme těšit na zítřejší živý přenos spojení lodě Dragon s Mezinárodní vesmírnou stanicí.

Koncept lodě, která možná proletí kolem Marsu

Koncept lodě, která možná proletí kolem Marsu
Zdroj: http://images.spaceref.com/

Cesta na Mars

Americká soukromá firma plánuje pilotovaný let k Marsu a zpět za 501 dní. Posádku budou tvořit dva lidé, muž a žena. Loď proletí kolem Marsu a poté se vrátí zpět na Zemi. Program mise však nezahrnuje přistání na Rudé planetě. Datum startu je zatím naplánované s pátého ledna roku 2018. Takto se využije postavení planet a ušetří se jak palivo, tak i čas.
Celý ambiciózní projekt je vedený neziskovou nadací Inspiration Mars Foundation, kterou vede Denis Tito, první vesmírný turista, který se do vesmíru podíval již v roce 2001.
Celý projekt počítá se všemi technologiemi, které jsou nyní k dispozici. Loď, která se k Marsu vydá, se bude skládat z moderní kapsle, obytného modulu, který se po startu nafoukne a před vstupem do atmosféry se odhodí. Ostatní přístroje se budou nacházet v zadní části lodi.
Tito vysvětlil, že nádhera tohoto letu spočívá v tom, že letový plán je navržený tak, aby se snížila všechna rizika. Loď pouze proletí kolem planety a nezůstane na oběžné dráze, nevstoupí do atmosféry kvůli areobreakingu, mise nebude potřebovat žádné přibližování a následné spojení dvou lodí a reprezentuje nejkratší cestu k Rudé planetě.

Vulkán a Cerberus

Hlasy jsou sečteny a vypadá to, že nejmenší měsíc Pluta se bude jmenovat Vulkán. Po týdnech internetového hlasování byly vybrány jména dvou nepojmenovaných měsíců trpasličí planety. Hlasovalo celkem 450 324 lidí z celého světa. Jméno Vulkán si vybralo 174 tisíc lidí a jméno Cerberus si vybralo skoro 100 tisíc lidí.
Není však stoprocentně jisté, že se tak měsíce budou jmenovat. O pojmenování rozhodne až Mezinárodní Astronomická Unie, která je za jmenování zodpovědná. Pluto má celkem pět měsíců. Největší je Charon, který byl objeven v roce 1978. Měsíce P4 a P5, které dostanou nová jména, byly objeveny v roce 2011 a 2012 Hubblovým vesmírným teleskopem.

Pluto a jeho měsíce

Pluto a jeho měsíce
Zdroj: http://news.bbcimg.co.uk/

Zdroje informací:
http://sen.com/
http://www.astro.cz/
http://www.space.com/

Zdroje obrázků:
http://images.spaceref.com/news/2013/Mars-Capsule_220213.m.jpg
http://www.astro.cz/_data/images/news/2013/03/01/m.jpg
http://www.trbimg.com/img-512fe10c/turbine/la-fi-mo-spacex-nasa-launch-20130228-001/600
http://news.bbcimg.co.uk/media/images/61513000/jpg/_61513431_61512799.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.