Po 125 dnech zpátky doma

Joe Acabá po návratu na Zemi

Kazašská step se dnes stala svědkem představení, ze kterého se sice pro část veřejnosti stává rutina, nicméně nikdy se neokouká. Ano, předpokládáte správně, v rozlehlých pláních přistála návratová kabina lodi Sojuz TMA-04M, která po čtyřměsíčním pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici vrátila domů trojici kosmonautů. Do náručí pozemské gravitace se vrátili Rusové Sergej Revin a Gennadij Padalka. Třetí sedadlo obsadil Američan Joe Acabá (na fotce). Tato trojice odstartovala do kosmu před 125 dny a od té doby nebyla zvyklá na zemskou tíži.

Pojďme se ale podívat na to, co předcházelo samotnému přistání. V posledních týdnech probíhala na ISS takzvaná 32. dlouhodobá expedice, které velel právě Gennadij Padalka. Aby měla stanice svého velitele i nadále, muselo přijít tradiční předání velení. Ano, říkám tradiční, protože se tomu tak děje před každým přistáním. Přesto se tentokrát jednalo o něco mimořádného – vůbec poprvé se totiž velitelem Mezinárodní vesmírné stanice stala žena – Sunita Williamsová.

Loučení posádek před uzavřením průlezu

Loučení posádek před uzavřením průlezu
Zdroj: cbsnews.com

Pak už Padlaka, Revin a Acabá nasedli do své kosmické lodi a po hermetickém uzavření průlezů mohlo přijít oddělení od stanice. K tomu došlo v 1:09 SELČ, když ISS přelétala nad Keňou. Sojuz odletěl několik kilometrů od stanice, aby mohl Gennadij Padalka na 4 minuty a 16 sekund zažehnout motor kosmické lodi. Tímto zážehem se snížila oběžné rychlost a dráha vedla do atmosféry. Už nebylo cesty zpátky – trio kosmonautů mířilo k Zemi.

Ještě před vstupem do atmosféry se kosmická loď rozdělila na tři části – orbitální, servisní a návratový modul. Právě v posledním jmenovaném seděla posádka a ten také jako jediný disponoval tepelným ochranným štítem. Ten přišel ke slovu už po pár minutách, kdy návratová kabina vstoupila do atmosféry. Ve 4:38 SELČ se mohl otevřít typický oranžovo-bílý padák a za několik minut už kabina dosedla do stepi nedaleko města Arkalyk.

Gennadij Padalka se po návratu posunul na čtvrté místo historických tabulek v souhrnné délce pobytu na oběžné dráze – na svém kontě má 711 dní ve stavu beztíže. Joe Acabá má u svého jména hodnotu 138 dní a vesmírný nováček Sergej Revin nabral 125 dní. Trio obkroužilo Zemi více než 2 000x a přitom urazilo vzdálenost více než 85 000 000 kilometrů. Po přistání se cesty trojice rozdělí – Revin a Padalka zamíří k Moskvě do Gagarinova výcvikového střediska pro kosmonauty. Naopak Joe Acabá nasedne do tryskáče od NASA a poletí do Houstonu, konkrétně do Johnsonova kosmického centra.

Posádka Sojuzu TMA-04M Zleva: Joe Acabá - Gennadij Padalka - Sergej Revin

Posádka Sojuzu TMA-04M Zleva: Joe Acabá – Gennadij Padalka – Sergej Revin
Zdroj: astronaut.ru

A jak to vypadá na stanici? Posádka je pouze tříčlenná a vede ji Sunita Williamsová, která se stala velitelkou 33. dlouhodobé expedice – ta oficiálně začala ve chvíli, kdy se Sojuz s padalkou, Revinem a Acabou oddělil od modulu Poisk. Tři lidé na ISS zůstanou až do druhé poloviny příštího měsíce, tehdy vyrazí vstříc stanici kosmická loď Sojuz TMA-06M, která na vesmírný komplex dopraví trojici kosmonautů.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.php?f=24&t=602
http://spaceflightnow.com/station/exp32/landing.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Expedition_32

Zdroje fotek:
http://www.cbsnews.com/network/news/space/ISS/iss32/iss32graphics/091612_undock1.jpg
http://asset0.cbsistatic.com/cnwk.1d/i/tim/2012/09/16/091612_acaba.jpg
http://www.astronaut.ru/flights/foto/stma-04m.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.